Ali je res, da je zelo mrzel zrak škodljiv za pljuča?

Med ljudmi krožijo govorice, da je vdihavanje zelo mrzlega zraka smrtno nevarno. Številne med njimi pravijo, da pomeni za človeka hitro in globoko vdihavanje zelo mrzlega zraka pod -20 stopinj celzija gotovo smrt. Pljučni mešički naj bi se ob tem tako poškodovali, da popokajo, človek pa se zaduši v lastni krvi. Je to res?

Obstaja veliko mitov o nevarnostih teka oziroma globokega dihanja v hladnem vremenu, vključno s tveganjem, da vam zmrznejo pljuča. Raziskave so pokazale, da lahko ljudje trenirajo tudi pri temperaturah okoli minus 50 °C, ne da bi pri tem poškodovali svoja pljuča.

Naša telesa so oblikovana tako, da zelo dobro delujejo v hladnem vremenu in ne glede na temperaturo imamo vzpostavljene mehanizme, ki zagotavljajo, da je zrak, ki ga vdihavamo, na približni telesni temperaturi in 100 % navlažen, ko doseže naša pljuča.

Medtem ko vdihavanje hladnega zraka ne bo poškodovalo pljuč pa lahko razdraži vaše dihalne poti in povzroči tako imenovani bronhospazem. Ko se to zgodi, lahko občutite pekoč občutek v dihalnih poteh, težko dihanje, tiščanje v prsih in kašelj. Ko je zrak hladnejši, postaja bolj suh, zato mora telo bolj delati, da zrak, ki ga vdihavate, ne le ogreje, ampak tudi navlaži. Vdihani zrak se navlaži z vodo, ki jo oddajo celice, ki obdajajo vaše dihalne poti. Ko te celice dehidrirajo, postanejo razdražene in lahko doživite bronhospazem. Nekateri ljudje so veliko bolj dovzetni za to dogajanje kot drugi.

Tako, zdaj veste. Ko se boste v hladnem vremenu odpravili ven, ste lahko brez skrbi in dihate s polnimi pljuči!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja