Andrej Šoštarič – pravi naslov za popravilo ribiških škornjev

Andrej Šoštarič je izjemno zanimiv človek, odličen ribič in dober prijatelj. Poznamo ga kot muharja, gonilno silo ribiške trgovine Fish & Fun in izvrstnega serviserja ribiških škornjev. Z nami je delil nekaj misli o lepotah muharjenja, pomenu nege ribiških škornjev in drugih pomembnih vidikih modernega ribolova.

Andrej Šoštarič je izjemno zanimiv človek, odličen ribič in dober prijatelj.
Andrej Šoštarič je izjemno zanimiv človek, odličen ribič in dober prijatelj.

Si eden najboljših pri nas kar se tiče popravil ribiških škornjev. Kako si se začel ukvarjati s tem?

Muharski škornji so sestavni del muharske opreme, so pa tudi eden njenih najdražjih delov. Pred leti sem ugotovil, da po določenem številu ribolovnih dni vsi škornji pričnejo puščati, ne glede na firmo oziroma proizvajalca. Začel sem razmišljati, kje so glavni razlogi za to, zakaj začnejo škornji puščati. “Raziskal” sem, kako so škornji “sestavljeni”, kar je bila osnova za nadaljna popravila. Kakšni dve leti sem popravljal in testiral popravila na svojih škornjih in na škornjih prijateljev in ko sem bil prepričan, da znam uspešno popraviti večino defektov, sem se pred štirimi leti odločil, da se pričnem s popravilom uradno ukvarjati tudi za druge, ki bi jih to zanimalo.

Je med ribiči veliko zanimanja za popravilo škornjev? Koliko pa je pomembna pravilna nega škornjev in druge opreme?

Kot je tako pri vsaki novi stvari, potrebuje tudi servis škornjev nekaj časa, da se uveljavi. Vsako leto je več ribičev, ki se odločijo za popravilo škornjev. Tu lahko omenim, da se prva tri leta popravljanja škornjev nisem odločil za oglaševanje in ko sem vprašal ribiča, ki se je zanimal za popravilo, kje je izvedel za mene, je bil praktično vsak odgovor enak: izvedel je od ribiškega prijatelja, ki je že imel izkušnjo z mojim popravilom škornjev in je bil zadovoljen. Pri škornjih je zelo pomembna njihova pravilna nega. Prva pomembna stvar pri škornjih pa je, da si ribič izbere pravo velikost.

Ribiči te poznajo po tvoji trgovini Fish & Fun. Si tudi zastopnik za Hodgman. Gre za kakovostne škornje, ki pa med domačimi ribiči niso tako poznani. Kako bi prepričal prijatelja, da jih kupi?

Pri škornjih je pomembno število ribolovnih dni, ki jih z njimi opravi ribič v enem letu. Več kot jih ima, bolj morajo biti škornji kakovostni, da bodo zdržali vsa oblačenja, slačenja, vročino, mraz, pa jih zmočimo in potem sušimo in še bi lahko kaj naštel. In če gledamo skozi popravilo škornjev, lahko iz prakse rečem, da tudi kvalitetni škornji spustijo, vendar jih je mogoče popraviti in s tem podaljšati uporabno dobo, kar pa za poceni modele večkrat ne velja. Zakaj so me pritegnili škornji Hodgman, še posebej model Aesis? Pri popravilu ostalih škornjev v zadnjih letih sem opazil, da imajo škornji “kritične” predele, kjer najprej začnejo puščati, in to so šivi. Hodgman Aesis nimajo šivov, ker so ultra zvočno sestavljeni. Škornji radi puščajo na notranjih šivih, Hodgman Aesis jih tam nima, potem imajo škornji probleme med nogami, kjer pridejo skupaj šivi, tam Hodgman Aesis sploh nima spoja, naslednja bolj obremenjena točka škornjev je zadnjica, kjer imajo ostali škornji tanjše blago, Hodgman Aesis ima po nogah pet slojno blago (tudi večina drugih škornjev), ki pa se razteza čez zadnjico in še čez. Hodgman Aesis škornji imajo dvojne naramnice, da lahko v vročih dneh škornje spustimo do pasu. V hladnih dneh pa lahko v škornje namestimo sistem Core Ins, ki nam pomaga ohranjati toploto. In nenazadje, nudim tudi servis – vzdrževanje škornjev Hodgman z namenom, da jih ribič uspešno uporablja kar najdlje. Ceno škornjev bi morali deliti s številom ribolovnih dni in takrat bi dobili pravo vrednost škornjev, ki se z vzdrževanjem in servisom samo izboljšuje.

O popravilu škornjev smo na našem blogu že pisali. Koliko pa traja povprečen servis opreme slovenskega ribič?

Škornje popravljamo po vrstem redu, tako kot jih dobimo v servis. Povprečen čas popravila je nekje med 3 – 5 delovnih dni.

Andrej organizira tudi začetne tečaje muharjenja in vezanja muh.
Andrej organizira tudi začetne tečaje muharjenja in vezanja muh.

Od kdaj se ukvarjaš z ribolovom?

Ribič sem od leta 1981, z muharjenjem pa se ukvarjam od leta 1997.

Kako najraje loviš, kje in katere ribe?

Najraje muharim. Vsaka reka je za mene nekaj posebnega, še posebej Savinja, s katero živim že od otroštva. Rad lovim vse ribe, ki se jih da muhariti, kar pomeni praktično vse vrste.

Vodiš tudi šolo muharjenja in vezanja muh. Je med ljudmi veliko zanimanja za ta šport?

Šolo muharjenja izvajamo predvsem za začetnike. Svetujemo jim na vseh področjih muharjenja, od tehnike metanja, “taktike” na rekah, pri izbiri opreme … Prav tako je tudi z vezanjem umetnih muh. Organiziramo praktično samo začetne tečaje vezanja muh, da se spoznajo z osnovnim orodjem, ki ga potrebujejo, osnovnim vezalnim materialom in prav tako pri osnovnih prvinah vezanja. Glede na odlične pogoje, ki jih imamo v Sloveniji za muharjenje, bi pričakoval večje zanimanje za ta šport.

Andrej, hvala lepa za ta prijeten pogovor. Veliko uspehov ti želimo in dober prijem!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Andrej Šoštarič – pravi naslov za popravilo ribiških škornjev

  • pri 19:19
    Permalink

    Sve pohvale Andrej Šoštarić za dobro odrađene posao na mojim Hardy Waders.
    Hvala. i puno uspješnosti u budućem radu.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja