Krap v foliji

Večina ljudi je mnenja, da krap ni okusna riba. Sam sem prepričan nasprotno. Sam menim, da je glavne trik v načinu priprave. Seveda je dobrodošlo, da je riba iz jezera, kjer se mora za hrano “potruditi” poleg tega pa na dnu ni pretirane količine mulja. Mit, da je potrebno krapa pred pripravo nekaj dni pustiti živega v čisti vodi, je zgrešen. S tem se mu bo mogoče očistil prebavni trak, meso pa okusa v tako kratkem času ne bo spremenilo.

V nadaljevanju vam bom zaupal enega izmed lastnih receptov priprave krapa:

Krap v foliji

Krap v foliji

Kaj potrebujemo (za 2 – 3 osebe):

– fileje 1.5 do 2 kg krapa

– suhe začimbe: sol, poper, timijan

– sveže začimbe: bazilika, peteršilj, rožmarin, (drobnjak)

– 1/2 limone

– 2 – 3 stroke česna

– 20 g surovega masla

– olivno olje

– alu folijo

– posodo

– pekač

Priprava:

V posodo damo kose filejev in vanje vtremo suhe začimbe. Nato vse skupaj prelijemo s sokom 1/2 limone (polovico shranimo za pozneje) in manjšo količino olivnega olja. Dodamo še sveže začimbe in vse skupaj vtremo v fileje ter pustimo nekaj časa. V tem času vžgemo pečico ter počakamo, da se ta segreje na 180 stopinj. Na pekač postavimo kos folije, ki naj bo dvokratne dolžine pekača. Polovica folije naj bo v pekaču preostala pa naj visi izven pekača. Na folijo v pekaču položimo marinirane kose filejev (začimb ne odstranjujemo) ter jim dodamo na kose zrezano 1/2 limone iz katere smo predhodno stisnili sok, stroke česna ter kose surovega masla. S preostalim delom folije pokrijemo fileje ter prepognemo robove, tako, da para oz. sokovi med peko ne bodo uhajali ven. Vse skupaj položimo v pečico za okrog 40 minut. Jed postrežemo toplo, k njej pa se prileže krompir z blitvo ter kozarec belega vina.

 

Dober tek in dober prijem,

Jure

 

 

2 thoughts on “Krap v foliji

  • pri 9:04
    Permalink

    Nam lahko zaupaš še, kako si krapa filiral? Oziroma, kako si tiste stranske koščice odstranil …

    Odgovori
  • pri 11:18
    Permalink

    Najprej odstraniš luske. Nato odrežeš plavuti ki so v napoto (trebušne). Potem rahlo zarežeš kožo ob robu škrg, hrbta (pod hrbtno plavutjo) in pod trebuhom. Nato jo pazljivo odlupiš dol z mesa. Preostane samo še filiranje. Z ostrim nožom slediš hrbtni kosti in nato še po trebuhu (tu je največ problemov). Mogoče pa bom naredil še en blog na to temo =).

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja