Komercialno ali divje?

Več in več ribičev se odloča za dolge krapolove, tako imenovane kampanje. Tu gre običajno za daljše ribolove, na večje število palic, sam ribolov pa se nekje lahko izvaja tudi v nočnem času. Pred takšnim ribolovom si je dobro zastaviti določene cilje, med katerimi si običajno pojavi vprašanje kakšno jezero bomo izbrali. V praksi obstajajo 3 tipi kraparskih jezer.

Pri prvem gre za komercialna jezera. Tu je pritisk ribičev, na vodo velik, to pa za seboj potegne veliko vplivov. Na takšnih jezerih je riba vajena ropota in raznih vibracij, kar pomeni, da je manj plašna in posledično tudi manj previdna. Tu prav tako ni nič nenavadno če riba popade hrano še preden se ta dotakne dna, prijemi pa se običajno pojavijo kmalu po pričetku ribolova. V takšnih vodah namreč domujejo lepi “okrogli” krapi, katerih teža je velikokrat posledica obilnega hranjenja, zaradi prepoznavnosti pa številni med njimi nosijo tudi imena. Na takšnih jezerih si lahko obetamo dober ribolov, še posebno če se držimo predvidenih smernic, ki so bile oblikovane po številni ribolovih na takšnih vodah. Tu gre ponavadi za podatke o aktivnosti ribe ob določenih: vremenskih pogojih, količini hrane, globini itd.

Njihovo totalno nasprotje so divja jezera. Na takšnih vodah je riba zelo plašna in previdna, saj je število ribičev, ki se poskusijo tu zelo majhna. Riba tu ni vajena umetne hrane, kar pomeni, da se moramo približati naravni ali porabiti več časa, da le to navadimo na našo. Previdni moramo biti tako pri hranjenju kot tudi pri predstavitvi navez. Na takšnih vodah si lahko obetamo bolj skromen, vendar zahteven ribolov, na divje in zdrave ribame. Posledično je tu uspeh bolj priznan, samemu ribiču pa ulov prinese tudi večje osebno zadovoljstvo.

Zadnji tip jezer je mešanica prvih dveh. Tu gre za revirje, kjer se še vedno občuti sledove divjine, kljub temu pa zaznamo značilnosti komercializacije. Ribe so v takšnih vodah običajno plašne, dokler se ne privadijo umetne hrane. Prav tako pa opustijo pozornost na zvoke in ropot. Njihova kondicija je kljub temu še vedno višja, kot pri ribah na komercialnih jezerih, saj so večino časa odvisne same od sebe (iskanje hrane). Na takšnih jezerih so prav tako prepoznani določeni vzorci, ki jih pripisujemo obnašanju rib, vendar so ti dosti manj stanoviti in radi varirajo.

Kaj boste izbrali pa vi?

 

Lep pozdrav in dober prijem,

Jure

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja