Koliko puščavskega peska prinesejo vetrovi nad Evropo?

V zadnjih dneh se je s toplim saharskim zrakom nad Evropo in Slovenijo zgrnilo na milijone ton saharskega peska. Koliko ga pravzaprav vsako leto prinese nad staro celino in naše kraje?

Kljub temu, da so oblaki puščavskega peska ogromna obremenitev za ozračje in ljudi, tega ne štejemo med onesnaženje, saj gre za naravni pojav. Na pesku so različni mikroorganizmi in drugi tujki. Pojav je izjemno kompleksen, se pa strokovnjaki strinjajo, da sta porast bolezni dihal in stopnja smrtnosti zaradi pljučnih in srčno-žilnih bolezni v času pojava puščavskega peska v zraku bistveno večja kot sicer.

Letošnji vetrovi so bili še posebej močni, zato je nad Evropo zaneslo malce več peska kot ponavadi. To lahko opazujemo tudi v Sloveniji, kjer je v času suhega vremena vidljivost dobra, s peskom v zraku pa je vidljivost bistveno slabša. Zdi se, kot bi bilo nebo polno sivega ali rumenkastega dima.

Puščavski pesek pa ni vedno le slab. Po navedbah nekaterih virov naj bi zaradi mineralov poskrbel za obogatitev zemlje in boljšo letino. Ocenjujejo, da dvignejo vetrovi vsako leto v zrak od 60 do 200 milijonov ton peska, ki ga potem zanesejo proti Evropi, tudi Sloveniji.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Koliko puščavskega peska prinesejo vetrovi nad Evropo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja