Puščavski pesek znova nad Slovenijo

Mnoge je včeraj presenetila nenavadna pastelna obarvanost oblakov in neba. Razlog za to obarvanost pa ni zlovešče jedrske narave, kot so nekateri privoščljivo namigovali na družbenih omrežjih, temveč v velikih količinah puščavskega peska iznad Severne Afrike.

O puščavskem pesku, ki so ga s seboj prinesli južni vetrovi z območja Sahare, so se razpisali že na Agenciji Republike Slovenije za okolje in tako opozorili na prihod prašne “nadloge”.

Zgodil se je povsem običajen vremenski pojav, ki smo mu pri nas priča vsaj nekajkrat letno. Razlika je le v količini puščavskega prahu, ki ga je bilo tokrat malce več, a še vedno ne toliko, da bi dražil dihalne poti in sluznico. V resnici gre za koristen pojav, saj nosi puščavski pesek s seboj tudi mnoge hranilne snovi, ki pomagajo pri rasti rastlin in obogatijo prst. Puščavski pesem lahko vetrovi ponesejo še dlje, ne le nad Evropo; potuje lahko vse do Južne Amerike, celo nad Amazonijo.

O puščavskem pesku smo sicer že pisali tukaj. Izračunali so, da lahko vetrovi vsako leto nad Evropo prinesejo tudi neverjetnih 200 milijonov ton peska.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja