Drugi vročinski val je tu, vedno toplejše tudi celinske vode

Temperature zraka se bodo do četrtka postopoma dvigovale in bodo lahko dosegle novi junijski rekord. Napoved za Obalo, območja večjih mest in gričevnati svet niso spodbudna, temperature naj bi dosegle tudi 36 stopinj, mestoma celo več.

Zaradi mas vročega afriškega zraka se nad Slovenijo zgrinja novi vročinski val. Temperature naj bi presegle 35 stopinj, kar bo obremenilno zlasti za starejše, otroke in tiste, ki bivajo v neklimatiziranih podstrešnih stanovanjih. Strokovnjaki opozarjajo na veliko toplotno obremenitev, pozivajo k temu, da ostanemo znotraj stanovanj ali se odpravimo v naravom, zaužijemo veliko vode in tekočine z elektroliti in se izogibamo alkoholu.

Obilnejših padavin nismo videli že najmanj dva tedna, zato je po državi vedno večja stopnja ogroženosti zaradi požarov v naravi. Zlasti na Štajerskem in v Pomurju je očitna tudi suša, ki že pušča posledice na poljščinah.

Temperatura morja je pri Kopru presegla 28 stopinj celzija in se približuje junijskemu rekordu iz leta 2010, ko je morje imelo 31,1 stopinj. Segrevajo se tudi celinske vode, zlasti manjše reke in potoki. V njih so na udaru ribe in drugi organizmi, njihova obremenjenost je večja tam, kjer je v vodi več fekalnih odplak in povsod, kjer vodna gladina ni ustrezno osenčena.

Malce olajšanja bosta prinesla šele četrtek in petek, ko naj bi se temperature zraka spustile za približno 5 stopinj celzija, vlažen zrak pa bo poskrbel tudi za kakšno popoldansko ploho ali nevihto.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja