Težave na vidiku, delta virus vedno bolj razširjen

Novi delta sev koronavirusa, ki naj bi izhajal iz Indije, povečuje delež med koronavirusnimi okužbami v svetu. Po zadnjih podatkih je dobro četrtino vseh okužb v severni Italiji pripisati delta različici, zaskrbljujoče pa je predvsem stanje v Lizboni. Tam je delež z novim, bolj kužnim delta sevom kar 60 %.

Glavni simptomi naj bi bili blagi, zlasti pri mlajši populaciji. Med najpogostejšimi težavami okužbe omenjajo glavobol, boleče grlo in izcedek iz nosu. Ker se oboleli dobro počuti, ne ostane doma, temveč nevede razširja virus po okolici. Delta virus predstavlja trenutno 90 % vseh koronavirusnih okužb v Veliki Britaniji in je veliko bolj kužen kot osnovni sev tega virusa.

Na Portugalskem je stanje zaradi delta različice že kritično. Oblasti se bojijo močnega četrtega vala okužb, ki bi znova ohromel gospodarstvo in ustavil javno življenje. Na Portugalskem sicer živi okoli 10 milijonov ljudi, z dvema odmerkoma cepiva, ki naj bi bilo tudi pri delta različi dobro učinkovito, pa je bilo doslej cepljenih 29 % vseh prebivalcev.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja