Ko jih “slišiš”, ker loviš ribe

Se ti je že zgodilo, da so te privrženci te ali one družbene skupine med izvajanjem ribolova označili za “morilca” ali, v najboljšem primeru, obkladali s povsem neprimernimi očitki? Nas so, no, pa marsikoga drugega verjetno tudi, o čemer pričata tudi zanimiva video posnetka.

Situacija številka 1: “Loviš ribe, ne vem, kako lahko živiš sam s seboj!”

Ribič lovi, do njega pristopi gospa in mu očita, da v parku moti divje živali. Ribič ji odvrne, da spoštuje divje živali, ribe spusti in sledi zakonskim določilom (poglej posnetek spodaj).

Ob tem naj dodamo, da nekatere organizacije aktivistov svojim članom oziroma ljudem svetujejo, kako pristopiti do ribiča (šment, kot da bi bil ribič neka silno nevarna vrsta). Če nič ne ujame, je pač nesposoben in naj bi ga pustili pri miru, v nasprotnem pa svetujejo komentiranje, ki je razvidno tudi iz spodnjega posnetka 👇

Situacija številka 2: “Hej, ribič, tukaj nimaš kaj iskati!”

Druga zanimiva zgodba v video obliki je povezana z glasnim komentiranjem in odganjanjem ribiča, ki lovi s kajaka in meče proti obali. Prvič ga lastnik zemljišča odžene, ker naj bi lovil preblizu obale, drugič pa, ker meče proti obali. Res je, da ne poznamo lokalnih pravil, a vse skupaj zveni malce čudno. Vsaj v Sloveniji velja, da so ploskve rek in jezer v državni lasti na voljo za vse, tudi ribiče, če ti seveda upoštevajo ribolovna pravila in plovne režime.

Neke vrste šikaniranje podobne vrste smo sami doživeli pred par leti ob reki v osrednji Sloveniji. Ko smo se poleti odpravili lovit klene (2 ribiča), smo prečili pokošen! travnik (poljski, ne negovan, da ne bo pomote) na povsem neobljudenem terenu, brez objektov ali drugih posegov v naravo. Na zemljišču ni bilo posevkov, vrta, njive. Da ja ne bi teptali že tako pokošene trave, smo se do reke odpravili ob poljskem jarku, pa smo jih kasneje od določenega kmeta vseeno “slišali”, kako samo postopamo, uničujemo njive in podobno. Očitno je imel slabe izkušnje ali pa le slab dan. No, dotični osebek je kasneje na podoben način “težil” tudi nekaterim drugim ribičem, zato smo se tistemu kraju iz ljubega miru izogibali. Toda zakaj? (Morda je imel na travniku zakopan zaklad, haha.)

Kaj že pravi Zakon o vodah o odprtem dostopu do vodnih teles? Aja, saj res: “Lastnik ali drug posestnik vodnega, priobalnega ali drugega zemljišča mora dopustiti vsakomur neškodljiv prehod čez svoje zemljišče do vodnega ali morskega dobra, ter dopustiti splošno rabo vodnega ali morskega dobra, razen, če je na vodnem, priobalnem ali drugem zemljišču zgrajen objekt iz 5., 6. in 7. točke prejšnjega člena (vir).”

Poglej tudi spodnji posnetek 👇

Za miren ribolov se, zakonodaja gor ali dol, vedno pozanimamo, ali lahko prečkamo neko zemljišče (pri lastniku, če se le da), v primeru morebitnega prepira pa se mirno umaknemo in konflikta ne poglabljamo. Za zdravje rib lahko veliko naredimo prav ribiči tako, da upoštevamo osnovna pravila za rokovanje z njimi. Več o tem lahko preveriš tukaj https://www.ribiskekarte.si/blog/postrv-umira-za-dobro-sliko/ ali tukaj https://www.ribiskekarte.si/blog/se-vedno-uporabljate-klesce-oziroma-gripper/.

Kakšne pa so tvoje izkušnje? So tudi tebe že ozmerjali s postopačem ali še huje, z “morilcem”, ker loviš ribe? Napiši v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Ko jih “slišiš”, ker loviš ribe

  • 20/07/2020 pri 19:38
    Permalink

    Ja pa še kako res je kaj vse slišiš poleg vode.Pred par leti smo imeli srečanje ribičev pa se je našel neki tekač in je vse ribiče ozmerjal z ubijalci pa da naj pustimo ribe pri mjiru.

    Odgovori
    • 21/07/2020 pri 8:55
      Permalink

      Zdravo Franko, to je bil verjetno kak aktivist. Še vedno pomislim na primerjavo s tekači ali kolesarji. Si predstavljaš, da vidiš kolesarja in greš do njega: “Hej, kako lep dan, kje si pa že bil vse danes, ali nič ne pomisliš, da oviraš promet, poglej kako se banda vaše baže vozika okoli …” In tako naprej, brez zveze. Najbolje se je pacientom umakniti in si zaželeti dober prijem. Tako!

      Odgovori
  • 12/08/2020 pri 14:04
    Permalink

    Me zanima kaj lahko sploh še počnemo v življenju potem?! Če si na cesti s kolesom, motiš avtomobile. Če si v gozdu s kolesom, ti nastavijo žico, ker si na tuji posesti in zdaj še če si za vodo, se najdejo ljudje, ki te zmerjajo! Sami sebe zafrkavamo. Najbolj, da je vsak v svojem zajčniku in čakamo na svoj konec.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja