Postrv umira za dobro sliko

Vsi bi morali poznati pravila kako izpustiti postrv, da ima le ta najboljše možnosti za preživetje. Vendar obstaja pravilo, ki skoraj nikoli ni vključeno v članke o pravilnem izpustu.

Torej, prijeto ribo ste hitro izvlekli iz vode, z namenom, da zmanjšate možnost stresa, nakar se odločite, da boste ribo prijeli in jo poslikal pred izpustom. Vendar se lahko ta prijem kmalu sprevrže v poškodbe in celo smrt le te. Njeno preživetje torej zavsis od tega kje in kako jo primete.

 

troutheartSLO

Njeno anatomsko zgradbo, ki prikazuje njene glavne dele in notranje organe, si lahko ogledate na zgornji sliki. Bodite posebno pozorni na to kje se nahaja srce – med in pod škrgami ter jetri, tik nad prsnimi plavuti. Ti trije organi, srce, jetra in škrge so zelo dojemljivi za poškodbe. Čeprav takšne poškodbe niso takoj opazne, razen v bolj obsežnih primerih, v večini primerov vodijo v takojšnjo smrt. Ribe, ki so bile podvržene zunanjemu pritisku (stisku) v območju srca in drugih organov, lahko odplavajo stran, vedar jih veliko kmalu pogine.

Pri stisku ribe v prsnem delu s silo navznoter povzročite pritsk, ki stisne srce, mogoče pa tudi jetra in škrge. Izid za ribo ne bo dober, tudi če ji uspe odplavati stran. Zato je najboljše, da si ogledamo galerijo “ubijalskih” prijemov, katerih slike so bile kopirane iz medmrežaj in revij – vsi obrazi pa so bili prikriti. Lahko pa bi tudi dodal, da nekatere ali mogoče vse od teh rib niso bile izpuščene – tega ne morem vedeti.

1

Čeprav ta prijem ni smrten, bo vseeno povzročil velik srtes na srce. Vsakemu pritisku na tem območju bi se morali izogibati. Potruditi se moramo, da po zajemu ne ustvarimo dodatenga stres. Povzročanje stresa na srce in druge organe bo eksponentno povečalo smrtnost rib.

4
Slab prijem, ki bo najverjetneje povzročil poškodbo srca in zmanjšal njene možnosti za preživetje.
2
Najslabši možen prijem od vseh slik je prav ta. Skoraj zagotovo bo povzročil poškodbo srca, jeter in škrg.
3

Tisti, ki sledijo revijam in internetnim stranem VB (Velike Britanije) o ribolovu na postrvi, lahko opazijo razširjenost slik, kjer je postrv držana, kot je to videno na zgornji sliki. Med hitrim preletom najbolj prodajanih VB revij in internetnih straneh o ribolovu na postrvi sem opazil, da je približno 70% rib prijetnih na ta sistem, ki sem ga poimenoval “VB prijem”. Mislim, da so ribe prijete tako zato, da se pokaže vse plavuti oz divjost ribe (da niso vloženke). Večina muharjenja v VB se odvija v mirnih vodah v katerih so vložene ribe. Večina (vse?) vloženih rib pa ima poškodovane plavuti zaradi drugih rib ali betonskih sten ribogojnic. Z namenom, da pokažejo cele oz nepoškodovane plavuti pa potrebujejo prav ta prijem. S prijemom, ki sem ga poimenoval “VB prijem” se, da lepo pokazati celost plavuti, ampak ali je le ta dober za postrv?  NE!

VB prijem pomeni, da ribjin rep ni trdno prijet, zato držeči le to stistne v predelu srca, kakor je to prikazano na sliki zgoraj. Če se riba giblje mora biti prijem oz stisk v predelu srca še močnejši, saj je prijem v predelu repa zelo šibek. Slabe novice za srce in ostale vitalne organe. Seveda ta prijem ni opredeljen samo na VB, ampak ga je mogoče opaziti na slikah po celem svetu, je pa najbolj pogost prav v VB.

Ta praksa se mora končat. Revije in internetne strani morajo končati s prikazovanjem slik na katerih se ribe drži nepravilno.

Kako bi moralo biti…..

badgrip6

Pravilno držanje ribe v bližini glave. Postrv “počiva”, prsti so paralelno na stran ribe, ne pa zadrti kot kremlji oz stiskajo občutljiva mesta.

Glavni pogoj za dober prijem v prsnem delu je dober prijem za rep. Eden izmed najbolj poznanih ribiških vodičev na Novi Zelandiji, Tony Entwhistle, ima enega najboljših opisov pravilnega rokovanja s postrvjo. Pravilno rokovanj s postrvjo, brez povzročanja stresa ali poškodbe, je posledica nežnega dotika in ne grobega prijema.

Za pomiritev prijete postrvi enostavno položite roko vertikalno pred njen nos, s čimer preprečite da bi riba odplavala, z dlanjo pa ji pokrite oči. To deluje kot maska, ki povzroči, da se riba umiri. Postrv se, če ima pokrite oči, zelo hitro umiri. Nato z drugo roko primite rep, brez uporabe pretirane sile. Nekateri ribiči uporabijo kos nogavice za boljši oprijem, vendar se temu lahko izognemo z dobro tehniko. Za zagotovitev dobrega prijema je potreben samo rahel stisk med palcem in kazalcem, nanešen tik nad bazo repa (kjer se rep stika s telesom). Dodajte stisk na vrhu in dnu, raje kot po strani. Napaka se pojavi, ko je prijem postavljen preveč naprej in se uporabi preveč roke. Močan pritisk ne pomaga saj riba lažje spolzi. Sedaj poiskusite prijem tako, da ribo rahlo dvignete za rep, medtem pa imate roke še vedno na njenih očeh. Če je prijem zagotovljen postrv ne bo zdrsnila, če pa ni, se vzdržite stiska z obema rokama.  S hitro postavitvijo roke pred nos in pokritjem oči, pa bomo preprečili prehitre pobege. S pozitivnim prijemom za rep je sedaj mogoče ribo varno dvigniti in posneti nekaj fotografij in/ali pa to izpustiti. Izogibajte se stisku ribe za prsnimi plavutmi, saj to povzroča resne poškodbe in nelagodno stanje ribe. Raje dajte roko pod prsne plavuti in jo orientiraj  tako, da postrvja glava počiva na kazalcu, medtem, ko so prsne plavuti razprte navzven, med palcem in mezincem. Postrv bo tako lepo balansirana, mehko tkivo v predelu trebuha pa ne bo podpiralo nič teže. Stres, ki bi se lahko pojavil med dvigom in spustom postrvi nazaj v vodo med slikanjem, bo tako minimizira.  Ko se ribi odstranjuje trnek, naj bo tej trebuh obrnjen navzgor.

S postrvijo rokujemo  nežno in s spoštovajem, tako da riba ne bo panična, poleg tega pa s tem zagotovimo enostaven izpust brez poškodb.

(Securely handling trout without causing stress or damage prvič objavljeno v New Zealand Fish & Game Magazine je kopirano in dovoljeno za objavo)

Kruto desjtvo o držanju postrvi izven vode

Ne moremo se izgoniti temu, da se pri dvigu postrvi izven vode, z namenom, da naredimo sliko, drastično poviša možnost stresa in fizičnih poškodb, ki se predhodno povzročijo pri utrujanju ribe. To drži tudi v primeru, ko se z ribo ravna zelo pazljivo in sledi izpust. Če bi res radi, da riba utrpi čim manj poškodb in stresa, le to ne dvigajte iz vode.

Članek je bil napisan iz strani gospoda Tony-a Bishop-a.

Prevedel JureG

originalni članek

5 thoughts on “Postrv umira za dobro sliko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja