Še vedno uporabljate klešče oziroma gripper?

Pri ribolovu velikih plenilk številni ribiči uporabljajo posebne klešče, s katerimi v zaključni fazi utrujanja primejo ribjo čeljust in tako lažje ravnajo z ribo. Pa je takšno početje ribi v korist ali v škodo?

Uporaba gripperja lahko ribam povzroči poškodbe in trpljenje!
Uporaba gripperja lahko ribam povzroči poškodbe in trpljenje!

Gripperji, posebne klešče, s katerimi ribiči primejo ribjo čeljust in jo stabilizirajo v vodi ali celo dvignejo iz nje, so bili tudi pri nas zelo popularni pred nekaj leti. Toda še danes videvamo ob vodotokih, zlasti muharskih in ščukarskih, posamezne ribiče, ki uporabljajo te ribiške »pripomočke«. Zanima nas, ali so gripperji do rib prijazni ali je morda bolje uporabiti podmetalko ali katerega od pripomočkov, s katerim neposredno ne posegamo v ribje telo?

Gripper je sestavljen iz ročaja, vmesnega dela in zaključnih klešč. Ribič drži za ročaj, s prsti pritisne na vmesni del in jih s pritiskom razpre. Nastavi jih na ribjo čeljust in ponovni zapre. Položaj ribe je fiksiran, njeno zdravje in dobro počutje pa nista zagotovljena.

Kakšna je žalostna resnica?
Nikar tako!
Nikar tako!

Težave pri uporabi gripperjev se pojavijo, ko ribo dvignemo v navpični položaj in jo tako držimo več sekund – navadno zato, da bi jo zmerili in stehtali. Riba lahko pri tem utrpi hude poškodbe, najpogosteje se ji razmaknejo vretenca, napne mišičje in raztegnejo čeljusti. Pogosto riba tudi otepa z glavo in celotnim telesom, neprevidni ribič pa drži gripper čvrsto v rokah. Posledica so poškodbe, ki so tipične pri uporabi gripperja, in sicer dislocirane, razbite ali raztegnjene čeljusti.

Študija Mednarodnega združenja za raziskovanje rib in ribjih tehnologij (Fisheries Research) iz leta 2008 trdi, »da povzroča neposredna uporaba gripperjev poškodbe na 80 % rib, ki so jih ribiči zadržali v vodi, in poškodbe na 100 % rib, ki so jih ribiči dvignili iz vode (gripperje so testirali pri ribolovu bananaric – angl. bonefish) . Poškodbe so nastale, ko so ribe otepale s telesom, ribiči pa so jih čvrsto držali za gripper. 40 % teh poškodb je bilo zelo hudih, mednje pa so uvrstili pojav lukenj, odrgnin, raztrganine jezika ter celotne zgornje in spodnje čeljusti!

Med vidne poškodbe uporabe gripperjev sodijo deformacije čeljusti. Nevidne poškodbe so lahko še usodnejše in zajemajo natezanje mišičja, premikanje vretenc in notranje krvavitve.
Med vidne poškodbe uporabe gripperjev sodijo deformacije čeljusti. Nevidne poškodbe so lahko še usodnejše in zajemajo natezanje mišičja, premikanje vretenc in notranje krvavitve.

Pri tako velikem deležu poškodb se upravičeno pojavi vprašanje smotrnosti uporabe teh ribiških pripomočkov. Pri ščukah, ki veljajo za odporne ribe in imajo velike in koščene gobce, so poškodbe prav tako neizogibne.

Za varno zajemanje rib priporočajo uporabo primerno velike (in gumirane) podmetalke in blazine, na katero bomo položili ribo. Če imamo katerega od gripperjev (klešč) že doma, ga lahko v prihodnosti uporabimo za tehtanje ribe v podmetalki ali za manevre prijemanja čolna ali drugega plovnega objekta, s katerim se nahajamo na vodi. Vedno imejmo v mislih zdravje in dobro počutje rib 🙂

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri pisanju bloga smo uporabili naslednje vire:

  • http://www.speypages.com/speyclave/53-general/28547-fish-mortality-boga-not-boga-weigh.html
  • http://yobiadventures.com/Study-Shows-LipGripping-Devices-Boga-Grips-Damaged-80-of-Bonefish
  • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165783608001781
  • http://www.beisszeit.com/tag/boga-grip/
  • http://packpaddle.com/2008/bogagrip/
  • https://www.pinterest.com/abettis1050/fishing/
  • http://www.manversusfish.com/2015/10/do-it-right-catch-and-release-tips-that-keep-fish-alive/

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Še vedno uporabljate klešče oziroma gripper?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja