Kdaj poleti na ribolov?

Izbira pravega trenutka, kdaj se podati za vodo, je za dober ulov izjemnega pomena. Če še tako govorimo, kako je narava lepa in hodimo na ribolov tudi zaradi drugih razlogov, pa je na prvem mestu še vedno riba. Njo želimo ujeti, zato moramo upoštevati nekaj naravnih zakonitosti. Torej – kdaj je najboljši čas za namakanje trnkov?

Dan, sončna pripeka

Čeprav je ribolov v toplem in sončnem vremenu udoben, pa ni najuspešnejši. Med sončno pripeko se ribe raje skrijejo, kar velja za veliko večino ribolovno zanimivih ribjih vrst pri nas. Obstajajo seveda izjeme, denimo ribolov krapov na gladini, muharjenje klenov in tako naprej. Načeloma pa se ribe pomaknejo v globlje predele, kjer mirujejo in se hladijo, njihovi želodčki pa počivajo.

Dež in nevihta

Ribolov v dežju je lahko zelo uspešen in prijeten, lahko pa postane prava nočna mora. Med ribolovom vedno upoštevajmo, da je naša varnost na prvem mestu. Zlasti na rekah upoštevajmo možnost nenadnega dviga vodostaja. Ko je nevihtno, se raje zatečemo v varno zavetje doma ali katere druge stavbe. Na sploh je bolje, da takrat ostanemo doma.

Dež nam lahko prekriža načrte tudi, ko lovimo v revirju s plitvo vodo. Udarjanje vodnih kapljic na gladino ustvarja šum, ki ga marsikje ribe ne prenašajo najbolje. V globokih revirjih pa to seveda nima velikega vpliva.

Za poletni ribolov je najboljši čas dneva jutro in večer.
Za poletni ribolov je najboljši čas dneva jutro in večer.
Prebujanje dneva, sončni zahod

Prišli smo do delov dneva, ki sta za ribolov najprimernejša. Prebujanje dne in milina sončnega zahoda sta tudi hrana za dušo in paša za ribičevo srce. Takrat so ribe zelo aktivne. Zjutraj lepo prijemljejo krapi, dejavne so številni salmonidi in plenilke, denimo postrvi, sulec, ščuka in smuč (ta rad pleni tudi ponoči). Ko se prične večeriti je raj za muharje, znova se prebudijo plenilke, belice pa izkoristijo za prehranjevanje še zadnji del dneva pred nočjo.

Včasih je dovolj, da lovimo le uro ali dve. Ko smo sredi narave in ribe lepo prijemljejo, se spočije tudi naša duša.

Za nakup dovolilnice ti bo prišel prav portal RibiskeKarte.si, kjer lahko kupiš svojo ribolovno dovolilnico (ali tisto za prijatelja) non-stop, 24 ur na dan in 7 dni v tednu! Marsikje karte ni več potrebno natisniti. Kupiš jo lahko, ko si že ob revirju. Po nakupu jo shraniš v obliki PDF na svoj pametni telefon in pokažeš ribiškemu čuvaju.

Si predstavljaš nočno moro – veseliš se ribolova in zgodaj zjutraj prideš na revir, gostilna, kjer prodajajo dovolilnice, pa je zaprta? No, s portalom RibiskeKarte.si je zdaj to zgodovina.

Še drobna pripomba: pri ribolovu vedno upoštevaj ribolovna pravila, ki so napisana na dovolilnici in drugih dokumentih, ki jih izda posamezna ribiška družina. Če je ribolov dovoljen le do določene ure, strogo sledi navodilom, sicer pa pri dnevnem ribolovu upoštevaj pravilo zora – mrak. Zora nastopi 1 uro pred sončnim vzhodom, mrak pa 1 uro po zahodu.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja