Katastrofa v čilenski ribogojnici

V Čilu so nedavno iz ribogojnice ušli lososi. Pri Greenpeace pravijo, da je pobeg več kot 600.000 lososov enak, kot če bi po ulicah čilskega glavnega mesta spustili 140 milijonov miši!

5. julija je več kot 600.000 lososov ušlo iz norveške ribogojnice v bližini mesta Calbuco, potem ko je neurje poškodovalo devet ohišij v centru Marine Harvest.

Lososi so polni antibiotikov in so za uživanje neprimerni, celo škodljivi, predstavljajo pa tudi nevarnost za tamkajšnji ekosistem, saj so izredno agresivni in bodo požrli druge domorodne ribe. Pri Greenpeacu se bojijo tudi izbruha cvetenja alg. Ribogojnico so po odredbi okoljskega sodišča začasno zaprli.

Z lososi se je v vodo sprostila tudi ogromna količina antibiotikov. Ta je tolikšna, kot je na Norveškem porabijo v štirih letih! Čilenci pravijo, da tega njihov ekosistem ne more zdržati. Poleg antibiotikov so problematične še druge kemikalije, pesticidi in iztrebki. Poznavalce skrbi tudi dejstvo, da lososi migrirajo in samo vprašanje časa je, kako hitro bodo priplavali v vode sosednjih držav.

Ob dogodku se je ponovno sprožila vrsta vprašanj o smotrnosti gojenja teh rib in njihovi primernosti za prehrano ljudi.

Deli objavo, da vidi novico čim več ljudi!

  • Pri oblikovanju bloga smo uporabili vir: untvweb.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja