Izbira ustrezne zračne puške

Streljanje v tarčo z zračno puško je lahko izvrstna zabava, če se je lotimo s strezno glavo. Najprej moramo izbrati ustrezno orožje. Vsem, ki se na strelsko pot podajate prvič, predlagamo zračno orožje, šibkejše od 25 J, saj pri nakupu polnoletni ne potrebujete drugega kot osebni dokument.

Zakonodaja pravi, da morajo posamezniki, ki posedujejo orožje iz kategorije D (to je zračno orožje oziroma podkategorija D6, kamor prištevamo zračno orožje pištolo, revolver, puško, pri katerem je kinetična energija izstrelka na ustju cevi višja od 25 J) pri pristojnem organu podati vlogo za pridobitev priglasitvenega lista. Pristojni organ izda priglasitveni list, če pri posamezniku ne obstajajo zadržki. Če imamo zračno orožje, ki nima takšne moči, vam za to orožje ni potrebno pridobiti nobene listine oziroma vam orožja ni potrebno prijavljati, kar je le dodaten plus.

Zakon o orožju določa, da se upravičenost za nakup zračnega orožja kategorije D opravi s preverbo osebnega dokumenta. Nadzor opravi prodajalec orožja. Izberemo puško na vzmet, ki jo napolnimo za en strel naenkrat.

Kaj, če je zračno orožje močnejše?

Nakup zračnega orožja, pri katerem je kinetična energija na ustju cevi več kot 25 J, je mogoče le z izdajo priglasitvenega lista (seveda ne smemo imeti težav z javnim redom, opraviti pa moramo tudi preizkus znanja o ravnanju z orožjem) ali pa, če imam orožni list. Slednji velja kot dokazilo, da ima posameznik opravljen preizkus znanja o ravnanju z orožjem in da oseba nima zadržkov glede javnega reda.

Izbira optike

Ko smo izbrali nam všečno puško, izberemo še kakovostnejši daljnogled. Ta naj ne bodo cenejši od 80 EUR. Zračno orožje ima omejeno moč, iztrelek hitro pada. Poznavalci zato predlagajo optiko z mil-dot križem.

Pozor: streljanje v tarčo z zračno puško je lahko nevarno! Vedno streljamo v spremstvu vsaj ene polnoletne osebe. Orožja ne pustimo nenadzorovanega in ga ne predajamo mladoletnim. Pred in med streljanjem ne uživamo alkoholnih pijač in drugih opojnih substanc.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Izbira ustrezne zračne puške

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja