Obdobje alergenega cvetnega prahu ambrozije je tu

Ko se zemlja posuši težko pričakovanega dežja in jutranje rose, se s tal in rastlin v zrak, tudi s pomočjo vetra, dvignejo večje količine cvetnega prahu. Med njimi je alergeni pelod ambrozije, invazivne tujerodne rastline, ki je pri nas vse bolj razširjena.

Iz NIJZ so sporočili, da se bliža sezona cvetenja ambrozije. Zaenkrat je obremenitev s pelodom te rastline še nizka, vendar se bo postopoma zviševala do srednje visoke.

Tradicionalno je obremenitev s cvetnim prahom te rastline največja v Pomurju, natančneje v Lendavi. Pred dnevi so v kubičnem metru zraka zabeležili že 20 zrn peloda ambrozije. Za razliko od Pomurja pa na Primorskem v zraku zaznavajo večinoma delce trav, pelina in trpotca, vendar obremenitev ni visoka.

Pelod ambrozije je alergen, hkrati pa se zaradi specifične oblikovanosti zrn po zraku enostavno prenaša. Skoraj nemogoče je, da bi se alergenim pelodom povsem izognili. V ta namen prezračimo stanovanje le zgodaj zjutraj in se izogibamo gibanju na prostem, ko je najtopleje. Takrat se zaradi pomanjkanja vlage dvigne največ cvetnega prahu.

Na primeru ambrozije, je, zanimivo, obremenitev zraka z njenim pelodom najvišja zjutraj in dopoldne, medtem ko se zvečer obremenitev zniža. Še zlasti so na udaru alergiki, ki imajo ambrozijo zelo blizu, denimo pod balkonom, ob hiši in podobno.

Kdor meni, da ima alergijo na pelod (ambrozije ali katere druge rastline), naj takoj obišče zdravnika in se posvetuje o ukrepih zoper omilitev alergijske reakcije.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja