9 razlogov, zakaj je pohodništvo dobro za dušo in telo (2. del)

Številne raziskave in naša lastna spoznanja utrjujejo prepričanje, da je pohodništvo zdravo za telo in duha. V fizičnem smislu so posledice vadbe vidne razmeroma hitro, ne vključujejo pa le pozitivnih vplivov za noge. Že 10.000 prehojenih korakov dnevno bo pomagalo znižati tveganje za nastanek srčno – žilnih obolenj, visok krvni tlak in holesterol, pomagalo pa bo tudi preprečevati nastanek diabetesa tipa 2.

5. Pomaga nam za učinkovitejše reševanje izzivov

Saj veste, da problemi ne obstajajo, temveč so tam zunaj le izzivi. Da jim bomo lažje kos, nam bo pomagala intenzivna hoja v naravi. Med hojo po gozdu, v gorah in podobnih krajih bomo izzive hitreje in uspešnejše rešili, ob tem pa si “prizadejali” tudi manjšo količino stresa. Strokovnjaki, ki preučujejo vpliv gibanja v naravi, trdijo tudi, da ta povečuje ustvarjalnost.

6. Povečuje našo radodarnost

Seveda v dobrem smislu! Ko se gibamo po neznanem terenu, nezavedno razrešujemo številne izzive. Ko se vrnemo domov, se počutimo vzneseno in hvaležno. Prav ta lastnost naj bi pomagala, da smo bolj radodarni, kar pa je dobro za družbo kot celoto. Se strinjaš?

7. Omogoča, da si privoščimo čas samo zase

V hitrem in tekmovalnem tempu današnjega življenja nam bo telo hvaležno, če si bomo vzeli nekaj časa samo zase. Da pozabimo na tekmece, pritisk in slabo voljo. Da se posvetimo svojim mislim, gojimo lep odnos do sebe in drugih. Zveni kot neke vrste meditacija? Nekateri pravijo, da je hoja po naravi ravno to, meditacija telesa in duha.

8. Pomaga pri povezovanju z ljudmi

Čeprav mnogi prisegajo na samotno pohodništvo, pa je to lahko združujoče za številne ljudi, najsibo v podjetjih, doma, med člani širše družine in podobno. Hoja blagodejno deluje na povezovanje ljudi, saj med aktivnostjo sledimo istemu cilju, dosegu nekega gorskega vrha, številu prehojenih kilometrov ali enostavno le hoji in spoznavanju drobnih podrobnosti v naravi, cvetlic, dreves in podobnega.

9. Pomaga, da živimo za trenutek

S tem, ko se odpravimo v naravo, naredimo največ, da živimo za trenutek. Kdaj si nazadnje storil kaj takega? Privošči si, poveži se z naravo in našel boš sebe. Naj zveni to še tako ezoterično, je resnično in dobro za nas.

Foto: pixabay.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja