9 razlogov, zakaj je pohodništvo dobro za dušo in telo (1. del)

Številne raziskave in naša lastna spoznanja utrjujejo prepričanje, da je pohodništvo zdravo za telo in duha. V fizičnem smislu so posledice vadbe vidne razmeroma hitro, ne vključujejo pa le pozitivnih vplivov za noge. Že 10.000 prehojenih korakov dnevno bo pomagalo znižati tveganje za nastanek srčno – žilnih obolenj, visok krvni tlak in holesterol, pomagalo pa bo tudi preprečevati nastanek diabetesa tipa 2.

Hoja, zlasti še, ko z intenziteto vadbe dvignemo srčni utrip, nas fizično utrdi. Še bolje je, da se odpravimo v naravo, med drevesa, kjer smo v stiku z različno oblikovanim terenom in kjer delujejo različne vrste mišic. Poleg fizične vadbe je hoja dobra tudi zaradi koordinacije v prostoru, za utrjevanje orientacije in številnih drugih pozitivnih lastnosti za človeško telo.

1. Hoja zbistri misli in znižuje raven stresa

Hiter tempo življenja, službene in družabne obveznosti vplivajo na nas. Kvarno! Stres je velik, s hojo pa ga znižujemo. Ta vpliva blagodejno tudi na uravnavanje krvnega pritiska in raven kortizola, zato je gibanje v naravi v splošnem zelo pomirjujoče.

2. Hoja nas osrečuje

Med intenzivno hojo prekinemo vzorce enih in istih slabih misli. Osredotočimo se na fizični napor in ne mislimo na slabe stvari, ki so se nam zgodile. Srečnejši bomo tudi zaradi pomirjujoče vloge naravne okolice.

3. Zaradi hoje boljše spimo

Med gibanjem po neravnem terenu porabimo kar 28 % več energije kot po ravnini. S tem, ko zavestno umaknemo tudi različne elektronske naprave, se umirimo. Vsesplošna utrujenost in duševni mir pomagata, da ponoči bolje spimo.

4. Izboljšuje spomin

Hoja v naravi izboljšuje sposobnost pomnenja, kar potrjujejo številne raziskave. Če ste pozabljivi, si velja obuti pohodniške čevlje in okrepiti spomin z gibanjem in fizično aktivnostjo.

Se nadaljuje …

Foto: pixabay.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja