Preverite, ali ste za pohodništvo dobro pripravljeni

Za varno pot v hribe moramo biti dobro fizično pripravljeni, imeti pa moramo tudi osnovno opremo, ki nam bo “tam zgoraj” omogočila veliko varnih uric. Na kaj moramo biti pozorni?

Pohodne čevlje prilagodimo zahtevnosti ture.
Obutev

Poznavalci ločijo tri tipe pohodniške obutve: lažjo, ki je podobna tekaškim čevljem, srednje težko, ki je od prve robustnejša, a navadno še ne sega čez gleženj, ter najbolj dovršeno. Slednja je primerna za najzahtevnejše ture, sega čez gleženj, podplat pa nudi oporo in pomaga preprečevati zdrse. Če se v naravi gibljemo pogosto, potem si pripravimo, če nam razmere to omogočajo, več vrst obutev, ki jo prilagajamo okoliščinam, v katerih se nahajamo.

Oblačila

Izjemno pomemben del obvezne opreme za v hribe so različni kosi oblačil. Izkušeni pohodniki kakovostnih kosov ne menjajo, nove kupijo le ob iztrošenosti.

Svetujejo, da naj bi se za v hribe oblačili po načelu čebule, torej, da imamo na sebi več plasti oblačil, ki jih po potrebi slačimo ali znova oblečemo.

Vedno imamo v mislih, da je zrak v višinah občutno hladnejši, tudi poleti. Jutra so hladna, včasih pa nas ujame še slabo vreme z dežjem, ki lahko ozračje ohladi celo do snežnih padavin.

Pri nakupu oblačil smo pozorni na njihovo kakovost pa tudi na težo. Teža se v nahrbtniku zelo pozna. Priporočajo tudi podhlače in podmajico iz posebnih umetnih materialov, ki odvajajo pot, oprane pa se sušijo precej hitreje kot običajna oblačila iz, denimo, bombaža. Nikar ne pozabimo na pokrivala za zaščito pred soncem in rutke.

Nahrbtnik

V nahrbtnik bomo shranili vse nujne potrebščine, zato naj bo dovolj velik in lahek. Izberemo takšnega s prostornino med 20 in 40 litri. Splačalo se nam bo, če bo vseboval različne žepe, bidon za vodo s cevko, da bomo lahko pili kar med potjo, prevleko za zaščito pred dežjem in nosilce za morebitne pohodne palice.

V nahrbtnik shranimo malico, energijske elemente in dovolj tekočine. Za daljše ture ne smemo pozabiti aluminijaste folije, bivak vreče, prve pomoči, svetilke, rezervne baterije za mobilni telefon in zemljevida.

Če se bomo odpravili po plezalnih poteh, ne smemo pozabiti na čelado, samovarovalni komplet, v snežiščih pa bodo obvezna oprema tudi dereze in cepin.

Poleg zgoraj omenjene opreme svetujemo tudi nakup para ali dveh zelo kakovostnih nogavic. Poleti oddajajo vlago, v hladnih dneh nas ščitijo pred ozeblinami, predvsem pa varujejo nogo pred odrgninami in žulji. Dva para slabših nogavic odsvetujejo, saj povzročata žulje.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja