1. april 2020: otvoritev muharske sezone, katere verjetno ne bom nikoli pozabil

To leto nam je postreglo z več presenečenji, kot si večina izmed nas ni predstavljala niti v sanjah. V začetku leta smo bili priča nadaljevanju izredno nevarnih požarov v Avstraliji, ki so pustili naravi verjetno neizbrisen pečat. Že takrat je bilo zaslediti mnenja in objave, da je vstop v 2020 bil klavern. Recimo, da niti nismo dodobra prebrali novice, da se požari končno umirjajo oz. prehajajo pod kontrolo, že smo zasledili novico, da na Kitajskem razsaja izredno nalezljiv virus. Ok, če bi takrat zadevo prebrali nekoliko bolj resno, bi lahko marsikdo izmed nas predvidel, da je to nevarnost za celoten svet.

Torej, sledi logično zaporedje in se sedaj z virusom ukvarjamo tudi pri nas in ostalih državah po svetu. Glede na to, da naj bi se v stistki obrnili vase, se ozrli okoli sebe in na situacijo bližnjih, smo bili pred dobrim tednom za piko na i, še priča potresu v Zagrebu, vsekakor pa povrh vsega lahko sledi še slabo ekonomsko obdobje.

No, da se preveč ne oddaljim od naslova bloga, saj na koncu koncev beremo ribiški blog, sem se želel dotakniti letošnjega začetka muharske sezone. Jaz nisem eden izmed tistih, ki se lahko pohvalijo, da že 40 let ali več vihtijo muharico in so obiskali vsak kotiček, vsako reko in ribnik v Sloveniji ter z veliko vnemo povedo o njim ljubim, ampak večini, pred očmi skritimi kotički.

Glede na pretekla leta, ki so me tudi poklicno vpletla v ribištvo, mi je statistično spremljanje izmed vseh področij še posebej zanimivo, saj z veseljem sledim ribiškemu dogajanju ter vsako leto spremljam statistiko ribolova, analziram branja člankov, ugotavljam ribičem zanimive tematike in posledično večkrat dokaj točno sklepam nekatere stvari.

Vsako leto smo v ekipi ribiskekarte.si z veseljem pripravili seznam revirjev, ki so zanimivi za ribolov v samem začetu sezone. Prav tako smo se trudili pripraviti čim višje število ugodnejših nakupov ribolovnih dovolilnic. Recimo, da je 1. april bil tudi vedno čas za kakšno šalo o nenavadnih uplenih :).

Leto 2020… ja, ni bilo seznama, niti ni bilo pretirane želje po iskanju prvo aprilske šale… enostavno smo se zakopali v birokracijo in se trudili doseči, da bi ribolov ostal v tem nepredvidljivem “trenutku” dovoljen. Na srečo smo bili ribiči uslišani in je odlok samo delno vplival na našo strast, čeprav je marsikomu povzročil nelagodje in nejevoljo zaradi nezmožnosti ribolova v svoji občini.

Na družbenih omrežjih je bilo (in je še), zaslediti veliko debat na temo ribolova in omejitev zaradi Koronavirusa (COVID-19). Zakaj se mi zdi to pomembno? Nekatere med njimi so smiselne, dobrovoljne, nekatere  negativne in po eni strani lahko vzpodbujajo negativna čustva do ribičev. Ni vedno vse tako negativno, kot morda na začetku zgleda in večina izmed nas je tudi že slišala pregovor, da se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha.

Tudi pretekli dogodki na nekaterih izmed ribnikov, katerim smo bili priča v preteklem vikendu, so na družabnih omrežjih sprožili val ogorčenja, ampak nobeden izmed komentarjev ni znal točno povedati kaj se je dejansko zgodilo, enostavno je vsak izmed sodelujočih povzel svoje stališče na podlagi prebranega in pisal kar je misli v danem trenutku da je najbolje. Vse ok, ampak zadeva nikakor ni bila tako drastična, kot je sprva “zabobnelo” in takšne debate v večini primerov ne prinesejo nič dobrega.

Skratka, recimo, da obiski uradnih oseb niti niso bili opravljeni zaradi ribolova ali prepovedi le-tega, ampak zaradi neorganiziranosti tako ribičev kot vseh mimoidočih. Moramo se zavedati, da ribniki in obrežja v teh “zmedenih” dneh predstavljajo vsem ljudem varno zatočišče stran od trenutne situacije, da vsaj za trenutek pozabimo na vse slabo. V praksi pa to seveda pomeni, da je lahko na manjšem ribniku v trenutku bilo tudi nekaj 10 ali celo nekaj 100 obiskovalcev. Verjamem, da je bilo ribičev samo 10, toda gledano iz vidika odloka, je to vsekakor zbiranje na javnem kraju, ne glede na namen obiska, okoliš je pa od nas vseh…

Verjamem, da se kmalu bližajo “svetlejši” trenutki, ki nam bodo vsem odvalili kamen od duše in bomo lahko še ure in ure preživeli ob/v/nad/pod vodo. Lahko se bomo družili ob neštetih ribiških piknikih in raznovrstnih ribiških dogodkih. Naj to leto začetek muharske sezone ostane v naših srcih kot lep začetek za ribe, saj bodo lahko kakšen mesec več uživale v svojem kraljestvu.

Dober prijem vsem in bravo tistim, ki ste danes imeli možnost zavihteti muharice ter otvoriti muharsko sezono 2020 kot se zagre! Vsekakor bom v komentarjih z veseljem prebral tudi kakšno vašo misel.

Naj pa vam za konec zupam še eno veselo novico, in sicer, da je ribiška družina Bohinj pripravila v začetku sezone darilo za vse ribiče in vam pri nakupu dveh dovolilnic tretjo podari. Pa brez skrbi, dovolilnice lahko izkoristite kadarkoli v ribolovni sezoni 2020!

Držite se pravil, smernic, odlokov, predvsem pa ostanite zdravi in #drzitevarnostnorazdaljomedribici!

Boštjan,
ustanovitelj ribiskekarte.si

4 thoughts on “1. april 2020: otvoritev muharske sezone, katere verjetno ne bom nikoli pozabil

  • pri 20:34
    Permalink

    Pozdravljeni!

    Poleg vsega naštetega v zgornji objavi je žalostno to, da ob tem, ko se ne smemo gibati med občinami nam ne preostane drugega, kot da se odpravimo na domačo vodo in za ribiče, ki nismo člani RD-ja je zelo slabo poskrbljeno. Kako lahko stane dnevna karta za lov salmonidov na način vijačenja (možnost samo ujemi in odnesi) 45€, od lokalni “starešin” ribičije pa poslušaš kako slab je ribolov (tudi sami so člani omenjenega RD-ja) in da so cene nerealno previsoke (tudi če gledam cene kart na drugih rekah). Pa ne gre se tukaj samo za ribolov. Če bi ti naši “mojstri” znali malce pogledati v prihodnost in za mogoče dobrobit celotne doline, bi cene kart glede na ponudbo kaj hitro znižali, kar bi pomenilo, da bi v špici sezone mogoče imeli pri nas tudi kakega ribiča-turista več. Ampak v redu, to je druga zgodba.

    Če mi zna kdo to ceno (45€, za lov ujemi-odnesi na reki Vipavi) argumentirat, mu z velikim zanimanjem prisluhnem.

    Še vedno pa bom kot velik navdušenec nad vijačenjem jutri pri vas kupil to karto za 45€ saj je do odprtja ščuke še en dolg in verjetno za vse nas naporen mesec, ob takem vremenu je pa težko ne iti za vodo.

    Vsem “borcem na fronti” želim dober prijem in ostanite zdravi!

    Odgovori
    • pri 22:40
      Permalink

      Verjetno zato, ker drugače bi imeli preveč ribičev na vodi, ki se nebi držali pravil. In po drugi strani verjetno zato ker si lahko to privoščijo.

      Kolikor vidim pa letna karta stane 130,00 eur, tako da glede na dnevnico se splača včlanit v ribiško družino v kolikor greš na ribolov večkrat. Ampak dandanes bi vsi rajši imeli poceni dnevnice in polne vode, ko pa je potrebno kaj postoriti za ribiško družino pa bežijo stran.

      Odgovori
    • pri 10:22
      Permalink

      Ta cena služi temu da se ribiče nečlane odvrne od ribolova, in hkrati zadosti zakonodaji. Ta pravi da mora koncesionar (upravljalec vodnega življa) omogočiti ribolov vsem zainteresiranim osebam. Članstvo v RD ne sme biti pogoj. Tako pač dovolijo lov, vendar pod visoko ceno. Poglej samo cene dovolilnic na gornji Sori … Ta “luknja” v zakonodaji (ki ne določa točnih pogojev) prinaša RDjem dvojno korist: omeji se lov nečlanov, če si pa že tako željan lova na “njihovi” vodi, in plačaš drago dovolilnico, imajo pač dober dohodek. Od člana 6,5-10 eur na dan, od nas nečlanov 45.

      Odgovori
  • Pingback: Ustavimo se, čas je! - Blog športnih ribičev in ljubiteljev ribolova

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja