DUMLL – KLINKHAMER in FRATNIKOVA PUHOVKA

KLINKHAMER (Klinkhammer) Ta muha je moj priljubljen »emerger«, ki ga uporabljam tako pri lovu lipanov kot postrvi. Muha , se je sicer prvotno imenovan LT Caddis (LT svetlo rjav), a je zdaj tudi uradno imenovan Klinkhamer, razlog pa je ta, da si je za vezanje te muhe izmislil poseben način vezave nizozemski ribič Hans van Klinken, v zgodnjih 80-ih. Z njo je hotel posnemati, čim bolj realistično preobrazbo enodnevnice iz vzpenjača v odraslo žuželko. Lipani in postrvi se namreč zelo rade prehranjujejo z žuželkami ravno v tem stadiju, saj te plavajo v filmu in se težko prebijejo skozi površinsko napetost, zaradi česar so kar nekaj časa na razpolago ribam, kot obrok. Ta padalski vzorec muhe se je izkazala za zelo učinkovitega, tako da ga sedaj najdemo skoraj v vsaki muharski škatlici, količkaj razgledanega muharja, po vsem svetu. Prav za ta namen so izdelali v največjih tovarnah s trnki, tudi modele trnkov, ki se imenujejo Klinkhamer. Lahko bi rekel iz mojega stališča, ob pravem času, nenadomestljiva muha.

klinkhamer

FRATNIKOVA PUHOVKA (FFly PINK) O Fratnikovi puhovki sem že pisal v blogu o najboljših muhah za lov postrvi, zato se tu nebi ponavljal . Od leta1983, ko je bila ta muha prvič predstavljena javnosti, pa do danes je preteklo veliko vode in muha je našla svoje mesto v skoraj vsaki muharski škatlici po svetu. Za nas je posebno aktualen manjši posnetek puhovke v roza barvi, ki daje neverjetne rezultate pri lovu lipanov. Pred leti sem nekje na netu zasledil zapis o lovu lipanov z roza malim posnetkom enodnevnice. Ko mi je še prijatelj Zvone iz Novega mesta opisal svoje uspehe pri lovu na roza Fratnikovo puhovko, sem se usedel za primež in zvezal nekaj variant v roza barvi. Obrestovalo se je že na prvem ribolovu na Unici, kjer sem preizkusil to mojo pridobitev na zahtevnih lipanih. Zvežite tudi sami kakšno in ji dajte možnost pri lovu na kakega bolj zahtevnega predstavnika rodu Timalus.

fratnikova puhovka

 

Zaključek : Ko sem že omenil znanega muharja Franka Sawyerja naj omenim še njegov napotek muharjem pri lovu lipanov: “Med muharjenjem ponudite lipanu nekaj po obliki, velikosti in barvi podobno naravni hrani s katero se ravno takrat hrani.” Sami boste ugotovili, da je lov lipana resnično tisto pravo kosanje med muharjem in ribo, človekom in naravo, kjer riba v veliko primerih zmaga. Zato pa, ko prelisičite lisjaka se vsekakor zavedajte, da jih je vedno manj v slovenskih vodah in da se štejejo med bolj občutljive in ogrožene ribje vrste. Ravnajte z njimi res previdno, kot veste je trnek brez zalusti obvezen, po državnem zakonu, pri lovu na srebrnega viteza in na koncu spustite borca, če se le da, za naše zanamce in zato da bodo njihovi prečudoviti prapori še naprej vihrali in krasili naše lepe reke.

Lep pozdrav,

Vladimir Miki Mikec

2 thoughts on “DUMLL – KLINKHAMER in FRATNIKOVA PUHOVKA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja