Zanimivi vabi za lov klena

Lov klenov je trenutno zelo aktualen, še bolj pa bo poleti, ko se konča njegova drst. Ribič Boris piše o češnjah in šipku, ki ju lahko s pravilno uporabo izkoristiš za uspešen lov teh lokavih predstavnikov vsejedih krapovcev.

Češnje

Ta čudovit in okusen sadež poznamo ljudje že zelo dolgo in radi uživamo v njem. A zelo dobro se obnese tudi pri ribolovu. Vsaj za lov klena, kar ve veliko ribičev, a zanimiv je tudi za ostale vrste.
Najboljše rezultate s češnjami bomo dosegli spomladi in poleti. Načini montaže so različni, uporabimo jo lahko pri lovu s plovcem ali montažo “na dno”. Pri slednji in v primeru ribolova v tekoči vodi priporočam lažje svince ali svinčene solzice, tako da se vaba v vodi premika in nam s tem omogoča pokritje večje površine ribolova.

Za lov na češnjo uporabljamo manjši trnek, na katerega nataknemo češnjo z koščico vred, to pa zato, da ostane trdnejša. Pri tem pazimo, da je trnek pokrit, ven gleda samo njegova konica, da se riba lažje in prej zapne, seveda je možna montaža tudi na las. Dobro se obnesejo tudi vložene češnje iz trgovine. Še nasvet: če boste v češnjo, preden jo nataknete na trnek, z nožem naredili manjšo luknjico, bo tako bolj širila svoj vonj in okus po vodi in privabila ribo.

Sveže jagode šipka

V novembru pa vse do marca so se kot odlična vaba za lov klena pokazale tudi sveže šipkove jagode. Pri uporabi le teh je pomembno, da so sveže, ne posušene, in da jim odstranimo sprednji del, kjer so dlačice in pecelj. To naredimo še preden jih nataknemo na trnek. Vaba naj bo 10 do 15 cm dvignjena od tal, saj jo bodo tako kleni lažje opazili in pobrali. Najboljši pogoji za lov so, ko je voda čista in je nivo vode stabilen, če pa bo zraven še lep sončen dan pa uspeh zagotovo ne bo izostal. Ker je klen zelo plašna riba, je treba biti pri lovu nanj zelo previden. Na obali se gibljemo s čim manj šuma in ropota. Svež šipek si lahko shranimo v vakumske vrečke in zamrznemo, da ga lahko uporabljamo daljše obdobje.

Dober prijem pri ribolovu srebrnih bučmanov vam želim!

Boris Dajčman

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja