Alternativne vabe za krapolov

Ste že kdaj slišali, da so pri ribolovu lahko uporabijo tudi rozine? Če ne, vam povem, da tudi sam nisem vedel za to. A sem pred leti pri enem od svojih mnogih ribolovov naletel na starejšega ribiča, ki jih je uporabljal v svoji hrani za krmljenje.

Ker me je zanimalo in me je mučila radovednost, sem se z njim zapletel v pogovor, v katerem mi je zaupal, da velikokrat na tem mestu lovi z rozinami, ker je ribnik prepoln bojlijev, koruze in ribe ne grizejo več tako pogosto. Zaupal mi je tudi, da rozine večer pred ribolovom namoči v toplo vodo in jih v njej pusti do jutra, nato pa jih na mestu ribolova skupaj z vodo, kjer so se rozine namakale, vmeša v svojo hrano za krmljenje.

Rozine in krmilo

Hrana za krmljenje, ki jo je uporabljal, je bila preprosta. Sestavljena je bila iz mešanice zdrobljenega suhega kruha, kuhane mlete pšenice, domače mlečne koruze in malo kuhanega krompirja. Vanjo je dodal tudi pest namočenih rozin, ki jih je še prej prepolovil, da so bolje širile svojo aromo. Iz te hrane si je oblikoval večje krogle, ki jih je v majhnih količinah metal na mesto ribolova.

Na trnek je nanizal nekaj rozin in jih ponudil na mestu, kjer je krmil. Priporočil mi je, da uporabim namočene rozine, ker se jih lažje natika, po vodi pa tudi hitreje širijo svoj sladkast okus.

Gospod je imel srečo in je v času najinega klepeta ujel tri lepe krape, težke nekje med 2 in 3,5 kg. Čeprav niso bili kapitalci pa se mu je v očeh vseeno videlo otroške veselje, ko ti nekaj uspe. Ker sem moral na svoje mesto, sem se mu zahvalil za pogovor, sam pa sem si takrat zapisal v svojo skrivno beležko, kar mi je povedal. Kasneje sem to tudi sam preizkusil na manjšem jezeru, kjer vem, da imajo krapi radi sadne okuse, in bil sem prijetno presenečen. Rozine se obnesejo!

Kakšne pa so tvoje izkušnje z alternativnimi vabami? Napiši jih v komentar.

Dober prijem želim!

Boris Dajčman

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja