Zakaj nastanejo nevihte?

Pred nami so vremensko pestri dnevi, ki obetajo visoko verjetnost nastajanja močnejših neviht in celo neurij. Zakaj sploh nastanejo nevihte?

Za nastanek neviht mora biti izpolnjenih nekaj pogojev. Najpomembnejši je, da imajo različne plasti zraka različne temperature. Zrak pri tleh je najpogosteje topel oziroma vroč, v višinah pa je hladen. Topel zrak se zaradi fizikalnih lastnosti prične dvigovati, dvigovanje pa je izrazitejše, kolikor hladnejše so plasti zraka v višinah.

Večja kot je temperaturna razlika med plastmi zraka, bolj izrazito bo dvigovanje, takrat lahko pričakujemo tudi močnejše padavine in točo. Topel zrak se dviguje približno do višine 12 km, če je vlažen, nastajajo pri tem obsežni oblaki v obliki nakovala, v katerih se voda kondenzira – spreminja v vodne kapljice in kasneje morebiti v sodro ali točo.

Pomemben dejavnik je tudi veter; če je veter šibak, traja nevihta največ eno uro in ne povzroči večje škode. Drugače je, ko so vetrovi močni. Takrat nevihta ni več enocelična. Nevihte se povezujejo med seboj, dogajanje je v tem primeru izjemno burno in dolgotrajnejše. V primeru supercelične nevihte lahko pustoši izjemno močan veter, ki se v določenih pogojih spremeni celo v tornado.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja