Poganjki hmelja so okusna in zdrava poslastica

Poganjke divjega hmelja radi primerjajo z divjimi šparglji. Gre za poslastico, ki je prosto dostopna v naravi, le potruditi se moramo, da jo najdemo in naberemo.

Hmelj je trajnica, ki ne uspeva le v nasadih, temveč predvsem v naravnem okolju. Še zlasti ima rad senčna in vlažna mesta ob vodotokih, kjer se bujno razraste. Hmelj je tam morda res malce težje dostopen kot na primer v urejenem nasadu, je pa neškropljen in zato veliko primernejši za uživanje.

Hmelja ne moremo zgrešiti, saj gre za izstopajočo rastlino plezalko, ki se vije po grmovnicah in drevesih, podobno kot srobot. Užitni so mehki poganjki zeleno-vijolične barve kakih 20 ali 30 cm pred koncem rastline.

Vsebuje ogromno vitamina C, snovi, ki je naše telo samo ni sposobno izdelati, zato ga moramo stalno vnašati v naš organizem. Zmanjšuje oksidativne poškodbe DNK, deluje kot antioksidant, izboljšuje absorbcijo železa, zaradi sinteze kolagena je izjemno pomemben za tkiva, kožo in zobe. Zato si le naberimo divjega hmelja, ki se poda v omako, omleto ali samostojno na polento s parmezanom. Načinov priprav je ogromno!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja