Natančno izmerjena višina Triglava

Triglav je z nadmorsko višino 2.864 metrov najvišji vrh Slovenije in Julijskih Alp.

V zgodovini je prišlo do nekaterih sprememb v metodologiji merjenja višine Triglava, kar je povzročilo nekoliko drugačne meritve.

Prvo zabeleženo meritev višine Triglava je leta 1778 opravila skupina znanstvenikov pod vodstvom avstrijskega matematika in astronoma Franza Xaverja von Zacha. Uporabili so metodo, znano kot geometrijsko izravnavanje, ki vključuje merjenje kota med dvema točkama na znani razdalji in uporabo trigonometrije za izračun višine predmeta vmes.

Leta 1808 je avstrijski kartograf Johann Anton Wallinger opravil še eno meritev z barometrično metodo, ki je vključevala merjenje zračnega tlaka na vrhu in na bližnji referenčni točki ter uporabo razlike za izračun višine.

V poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju je bilo opravljenih več meritev z različnimi metodami, vključno s triangulacijo in barometričnimi metodami.

Leta 1931 je Jugoslovanska akademija znanosti in umetnosti organizirala obširno meritev višine Triglava s sodobnimi merilnimi tehnikami, vključno s triangulacijo in trigonometričnim nivelmanom. Ta raziskava je podala višino 2.864 metrov, kar je meritev, ki je splošno sprejeta še danes.

Od takrat je bilo zaradi napredka tehnologije in sprememb referenčnega nivoja za merjenje višin nekaj manjših prilagoditev višine Triglava, ki pa so bile razmeroma majhne.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja