Vode ne damo!

Za čisto in pitno vodo gre, gre za prost dostop do obale naših vodotokov. Državni zbor je kljub množični podpori Peticiji za pitno vodo sprejel sporne spremembe 37. člena Zakona o vodah, zato so začeli z zbiranjem podpisov za razpis zakonodajnega referenduma.

Prosim, preberi do konca. Gre za izjemno pomembno temo za nas in za generacije, ki prihajajo! Kar se tiče peticije: morda zveni komplicirano, ampak je res nujno potrebno, da obrazec podpišemo in fizično nesemo na zbirno mesto ali ga pošljemo po pošti. Čas je le še danes, 2. aprila 2021! Hvala za skrb. 💙

Za kaj gre?

Po pritiskih tistih, ki jim je za čisto in pitno vodo še kakor mar, so umaknili sporno točko 69. člena novega Zakona o vodah (ta naj bi omogočil gradnjo proizvodnih naprav z nevarnimi snovmi in odlagališč odpadkov na vodovarstvenih območjih).

Problematičen je še 37. člen, ki dovoljuje posege na vodnih in priobalnih zemljiščih. Iniciativa proti temu členu pravi: “Poudarjamo, da je določba, ki na priobalnih zemljiščih omogoča »gradnjo objektov v javni rabi v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov« in “drugih objektov”, odločno preširoka in predstavlja resna tveganja za degradacijo teh zemljišč in posledično za onesnaževanje površinskih in tudi podzemnih vodnih teles, predvsem povsod tam, kjer se podzemne vode napajajo iz površinskih vodnih teles. Ob tem poudarjamo, da se bo s predlaganimi spremembami v Sloveniji začela uveljavljati praksa omejevanja dostopa do vode kot javne dobrine.

Kako lahko pomagaš?

Državni zbor je kljub množični podpori Peticiji za pitno vodo sprejel sporne spremembe 37. člena, zato so začeli z zbiranjem podpisov za razpis zakonodajnega referenduma. Obrazec je na voljo na povezavi www.zapitnovodo.si. Bodite pazljivi, da podpišete obrazec iz točno tega spletnega naslova.

Zbrane podpise pošljite na naslov: Zavod Raziskovalni Inštitut 8. Marec, p.p. 1717, 1101 Ljubljana. Oddate jih lahko tudi brezstično, in sicer na naslednjih lokacijah:

  • nabiralnik društva Smetumet, Pokopališka ulica 13, Ljubljana;
  • nabiralnik društva Eko Anhovo in dolina Soče, Srebrničeva 18, Deskle;
  • Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana.

Pozor, čas je le še danes, 2. aprila 2021!

Trenutno je zbranih že več kot 45.000 podpisov. Podpisniki pozivajo vlado Republike Slovenije in poslance v Državnem zboru, da zaščitijo našo pitno vodo in prost dostop do obale, s tem da zavrnejo ali umaknejo predlagane spremembe 69. in 37. člena Zakona o vodah.

Prizadevajo si tudi za odložilni veto v Državnem svetu, zato nadaljujejo tudi z zbiranjem podpisov peticije. Pred glasovanjem v Državnem svetu bodo peticijo z vsemi podpisniki poslali svetnikom. Več o tej izjemno pomembni temi preberite na povezavi zapitnovodo.si. Na povezavi si lahko ogledate tudi podpornike peticije.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Vode ne damo!

  • pri 12:13
    Permalink

    Zdravo, všečkam zgornjo objavo. zdaj pa je čas za nadaljevanje – jutri, 22.4. se začenja zbiranje NA UE OVERJENIH podpisov. Teh je treba zbrati 40.000! Ali lahko prosim podprete pobudo še z dodatnimi objavami glede tega?

    Hvala in veliko čiste vode vam želim,
    Tina

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja