Načini oblikovanja velikonočnih jajčk – pirhov

Pirhi so v Sloveniji nepogrešljivi del košarice velikonočnih jedi. Največkrat jih okrasimo tako, da jih pobarvamo, med tradicionalne metode zaljšanja pa spada tudi barvanje jajc s čebulnimi olupki.

Tradicionalni način barvanja velikonočnih pirhov je v Sloveniji barvanje s čebulnimi olupki. Na kup zberemo manjšo vrečo čebulnih olupkov, svetlejših, temnejših, tudi rdečih. Zavremo vodo, vanjo potopimo suhe olupke in dodamo jajčka, da se obarvajo.

Takšna jajčka – pirhe lahko oplemenitimo z različnimi motivi iz narave. Na travniku naberemo cvetove trobentic in liste detelje. Vzamemo odslužene ženske najlonske nogavice. Vanje denemo jajce, na jajce list detelje in vse skupaj zavežemo tako, da se list detelje (ali drugega rastlinskega motiva) ne premika.

Potopimo v vodo s čebulnimi listi in počakamo, da se jajce obarva. Zavitek vzamemo iz vode, previdno odstranimo nogavico in pod listom detelje bomo občudovali “bel odtis”, saj se tam jajčna lupina ne bo obarvala. Takšno barvanje jajc je ekološko in zdravju ni škodljivo. Da se pirhi lepše svetijo, lahko uporabimo košček svinjske masti, s katerim zdrgnemo površino pirha.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja