Je konoplja res rastlina prihodnosti za trajnostno kmetijstvo?

Po poročanju nekaterih virov je konoplja vir zdravja in rastlina prihodnosti za trajnostno kmetijstvo. Prednosti naj bi imela ogromno, od prilagodljivosti na klimo, vzdržljivosti na plevel in bolezni, pa tudi v hitrem zorenju.

Sloves konoplje že dolgo ni več povezan z opojnimi substancami, ki jih vsebuje ena od vrst – indijska konoplja. Gre za zanimivo kulturo, ki jo lahko na določenem območju gojimo leto za letom, tudi lokalno. Tako odpade prevoz, ki je za planet lahko zelo škodljiv. Konopljina semena so bogata z rastlinskimi beljakovinami in omega-3 maščobnimi kislinami. Vsebuje tudi CBD olje, substanco, ki ni opojna, a izjemno zdravilna. Pomaga, med drugim, pri zdravljenju kroničnih bolečin, anksioznosti in nespečnosti.

Vlakna konoplje že uporabljajo kot trajnostni gradbeni material in za biorazgradljivo plastiko. Iz konoplje že izdelujejo športne copate, ki imajo več kot 70 % manjši ogljični odtis na okolje!

Zanimivo – konopljo uporabljajo kot kulturo, ki obogati osiromašena tla (med drugim tudi preprečuje erozijo) ali kulturo, ki predstavlja vmesni člen pri kolobarjenju.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja