Uporabne alternative visokih hlačnih škornjev

Poleg visokih hlačnih škornjev, ki so sicer uporabni, a nemalokrat zelo nerodni, so za športnega ribiča zelo priročne nekatere alternativne rešitve. Če te zanima, katere, beri naprej.

Če muhariš, ti bo tale situacija dobro znana: poletje je, vročina pritiska, rad bi šel muharit. Odpraviš se za vodo, pripraviš opremo, ribe lepo cmokajo, ti pa se oblačiš v dolge hlačne škornje. Čaka te še vestno zavezovanje čevljev, nato pozornost ob vodi, da se ne bi zapel ob trn ali zdrgnil dragih škornjev ob beton. Ja, situacija je dobro znana marsikomu od vas! Tudi meni. Zadnja leta sem se polenil in oblačenje, predvsem pa slačenje teh škornjev mi vedno manj diši. Kaj mi preostane, obstajajo alternative?

Prva možnost je, da nadaljujem z uporabo visokih hlačnih škornjev. Seveda gre za uporabno rešitev, zlasti, ko je voda višja ali ko želim doseči predele z globljo vodo. Da mrzlega obdobja leta niti ne omenjam. A roko na srce, takšnih situacij je vedno manj. Nerad rinem v globine, poleg tega pa se mi zdi pomembno, da rib po nepotrebnem ne plašim. Približam se jim z brega, naredim daljši met ali pa tiste primerke, za katere ocenim, da so nedosegljivi, enostavno pustim pri miru – naj se jih loti bolj izkušen ali predrzen ribič.

Hlačni škornji do razkoraka ali pasu
Hlače do razkoraka ali pasu

Pri uporabi hlačnih škornjev do razkoraka ali pasu je zgornji del telesa prost in prsni koš lažje zadiha. V njih se počutimo lažje, ne moremo pa v globoko vodo. Še vedno si moramo obuti muharske čevlje in jih zavezati (zategniti zaponko).

Hlače se pripenjajo na pas, zato nanj ne smemo pozabiti. Hlače do razkoraka zavzamejo manj prostora, a so prav tako malce bolj občutljive na mehanske poškodbe in prebadanje kot običajni (visoki) hlačni škornji. Odvisno seveda od kakovosti materiala. Idealne so za poletne izlete ob globokih kraških rekah ali ob manjših vodotokih, kjer bomo prečili le predele, kjer globina ne presega 70 ali 80 cm.

Pri oblačenju krajših hlač do razkoraka ali pasu ne prihranimo veliko časa, se pa v njih počutimo svobodnejše kot pri nošenju visokih hlačnih škornjev. Preverjeno! Izdelamo jih lahko sami ali pri mojstru iz visokih hlačnih škornjev, če imamo težave s poškodovanim prsnim delom hlač. V tem primeru zgornji del odrežemo, zarobimo in poskrbimo za primerno pripenjanje, da nam ne lezejo navzdol in manjšajo manevrski prostor pri gibanju.

Gumijasti škornji do razkoraka so moj favorit!
Enodelni škornji …

so moj absolutni favorit! Gre za škornje, ki so lahko neoprenski ali gumirani in so na voljo skupaj s čevljem. Njihovo obuvanje je izjemno hitro, navadno so tudi trpežnejši od hlačnih škornjev. Poleti se v njih bolj potimo, pa tudi v globoko vodo z njimi pač ne moremo. A hoja v njih je zanesljiva, gibanje pa hitro.

Če se zanimate za nakup takšnih škornjev, pazite, da bo čevelj dovolj velik oziroma primeren za velikost stopala. Raje premislite pred nakupom in preizkusite več modelov. Hranimo jih tako, da jih obesimo navzdol in tako ohranimo lastnosti osnovnega materiala, ki bi se pri prepogibanju poškodoval.

Ribolov brez škornjev

Z dobro mero humorja je takšen ribolov čista uživancija, a le, če voda ni premrzla. 😉 Poleti si lahko obujemo le natikače in zabredemo v vodo do pasu ali še globlje, kolikor pač želimo ali upamo. Ribiški “skrajneži” bodo muharico zagrabili z zobmi in zaplavali na drugo stran reke ali na otok ter se tako še bolj zlili z ribiško okolico. Ribe nam tega, ker ne nosimo najnovejših ali najdražjih hlačnih škornjev, ne bodo prav nič zamerile; v pasji vročini je tak ribolov celo najprimernejši.

Zagotovo imaš svojo izkušnjo ali zanimivo idejo, kako si olajšati brodenje. Deli jo z nami – napiši komentar spodaj 😎

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • troutsflyfishing.com
  • ebay.com
  • taimen.com
  • pinterest.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Uporabne alternative visokih hlačnih škornjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja