Lov ščuk na gladini …

… ali blizu nje 🙂 Bliža se poletje, ko so te plenilke zelo aktivne, njihov ribolov pa zaradi obilja hrane in nekaterih drugih okoliščin ni najenostavnejši (vsaj ne v običajnih vodnih razmerah). S pojavom vodne in obvodne vegetacije je izjemno zanimiv lov ščuk na gladini ali blizu nje, ribiču pa pridejo v toplem obdobju leta prav tudi vabe, ki se v vodne ovire čim manj zatikajo. S katerimi vabami jih na gladini ali blizu nje najraje lovimo mi?

Ščuka se rada skriva v vodnem rastlinju

Najprej naj napišem, da v ekipi nismo veliki profesionalci, vsaj kar se tiče lova ščuk. Bolje nam gredo od rok druge oblike ribolova, a zakaj bi se odrekli adrenalinskemu ribolovu in agresivnim napadom lačnih ščuk? Nekaj izkušenj, ki smo jih pridobili zadnjih 8 ali 10 let njihovega lova, bi bilo morda zanimivih tudi zate.

Par besed o opremi

Za ribolov na gladini ali v zaraščenih vodotokih bodo prišle prav palice oziroma oprema nekoliko težje akcije. Ne samo, da imamo opravka z reševanjem vabe in ribe iz obilne vodne vegetacije (kamor ravno velika ščuka prav rada zaide), temveč bo s tako opremo tudi zasek precej učinkovitejši. UL oprema je med ribiči zelo priljubljena, ne brez razloga, saj je ribolov z njo res v užitek. A za zaraščene vode raje posežemo po težjih palicah, o čemer že dlje časa pišejo številni znani in svetovno uveljavljeni avtorji ščukolova.

Različni popperji z zaščito trnka so ustvarjeni za ribolov ščuk na zaraščeni gladini. S temi vabami lahko tudi uspešno muharimo.

Prav tako je dilema, ali uporabljati vrvico ali laks. Poznamo ribiče, ki lovijo izključno z eno obliko, torej ali le z vrvico ali le z laksom. Mi to malce prilagajamo okoliščinam in seveda vabi, s katero napademo. Za večje razdalje in silikonske ribe lovimo z vrvico, ki daje boljši kontakt. Po laksu posežemo, ko lovimo bližje, kar je v večini primerov, in ko lovimo v bistrejših vodah in z jerki.

Kje lovimo?

Zaraščene vode bodo ribiče razdelile v dva tabora: eni jih sovražijo in so z nepravilno opremo ob njih naravnost izgubljeni, drugi jih obožujejo in v “džungli” beležijo odlične rezultate. Ščuke se tudi sicer rade skrivajo v podvodnih zavetjih, blizu potopljenih dreves, panjev in tako naprej. Še raje imajo obsežna območja vodne trave. Zakaj? Ker je tam veliko hrane in ker lahko v miru počivajo.

Zelo dobra območja za njihov ribolov so na robu podvodnega rastlinja. Poleti lahko ščuke opazujemo čisto blizu gladine, kjer prežijo na plen ali uživajo v nastavljanju sončnim žarkom. Lebdijo v povsem zaraščenem terenu, kjer jih bomo lahko lovili le s prilagojenimi vabami. Dostikrat je tak ribolov zelo uspešen in seveda poln adrenalina, a le s pravo vabo.

Vabe
Lov ščuk na gladini z umetno žabo je zelo uspešen. Ne le zato, ker vaba posnema žabo 🙂

Prvo pravilo je, da vse trnke skrijemo in se tako izognemo motečemu zapenjanju za vejice, rastlinje in listje. Ko nam to uspe, bodo odlične umetne vabe, ki posnemajo žabe, račke, celo kače, ter popperji in vsestranske silikonske ribe. Prve so namenjene načeloma le ribolovu neposredno na gladini, silikonske pa pod njo. Če trnek res dobro skrijemo in je vaba lahka, lahko z njimi uspešno prelovimo tudi s travo povsem prekrite predele revirja.

Eden od prijateljev gre poleti na ščuke izključno z žabo. Takih vab je na trgu ogromno, pri njihovem nakupu moramo biti pozorni na kakovost trnkov in da so res ostri. S to žabo nato prelovi predele, ki so popolnoma zaraščeni. Le redko se vrne z ribolova, da ne bi zabeležil prijema ali ulova vsaj ene ščuke. Roko na srce, večina ribičev da na konec vrvice silikonsko ribo in nato z njo premetavajo čiste predele vode. Zato je škoda, da se ne bi lotili ribolova na gladini v gosti vegetaciji, saj je tam veliko ščuk in ribolov je izjemno zanimiv.

Med lovom na gladini pogosto prime tudi klen, bolen ali postrv. Verjetno še kakšna sladkovodna ribja vrsta. Pa ti, si tak adrenalinski način ribolova že preiskusil? Napiši v komentar.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • bigstreamers.com
  • pinterest.com
  • amazon.co.uk
  • ulspinning.co.uk
  • ebay.com
  • wawangresort.wordpress.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Lov ščuk na gladini …

  • pri 12:08
    Permalink

    Adrenalin kot pri suhi muhi, samo da je to hardcore varianta. Včeraj sem posodobil mojo kolekcijo površincev, danes pa napad

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja