Uničujoči požari v Grčiji in Turčiji

V Grčiji in Turčiji divjajo požari, ki so po navedbah nekaterih medijev uničili na tisoče hektarov gozdov, v njih je zgorelo na stotine hiš, desetine ljudi je bilo poškodovanih, požari pa so zahtevali tudi smrtne žrtve. Predsednik Turčije Recep Erdogan je za medije izjavil, da se v njihovi državi spopadajo z najhujšimi požari v zgodovini.

V Grčiji je najhuje na otoku Evia, kjer naj bi požar popolnoma uničil najmanj 150 hiš, poškodovanih jih je vsaj še enkrat toliko. Na otoku, ki je velik pribižno toliko kot znaša površina Primorske, sicer živi slabih 200.000 ljudi. Plameni tamkajšnjih požarov naj bi segali celo 30 do 40 m v višino.

Požare gasijo s pomočjo številnih gasilskih enot, letal in helikopterjev, ognjeni zublji pa so se pojavili tudi v predmestju Aten.

Situacija v Turčiji vse slabša

V naravi naj bi divjalo 16 ločenih požarov, ki pred seboj požirajo gozdove, naselja in za seboj pustijo popolno opustošenje. Turška vlada je bila v zadnjih dneh sicer tarča številnih kritik na menda počasen odziv pri spopadanju s požari.

Ti so izjemno obsežni, v zadnjih tednih naj bi pogorelo več kot trikrat več področij, ki so sicer tarče požarov v povprečnem letu. Števile države pošiljajo v Turčijo različno pomoč, ironično pa je, da je prav Erdogan v zadnjih nekaj letih bistveno zmanjšal denarna sredstva za spopadanje s požari.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja