Domači ketchup za prste obliznit

Le kdo ne mara super slastnega ketchupa, ki se poda k marsikateri jedi? Spodaj vam ponujamo izvrsten recept, po katerem lahko izdelate domači ketchup.

Ketchup je v bistvu koncentriran pasirani paradižnik. Za razliko od kupljenega, ki ima precej dodatkov, tudi umetnih (za daljšo obstojnost), je domači ketchup zdrav in okusen dodatek mnogim jedem. Pripravimo ga iz viškov zrelega paradižnika.

Recept za domači ketchup

Za srednje velik kozarec ketchupa bomo potrebovali kilogram zrelega paradižnika, 2 jedilni žlici oljčnega olja, 1 večjo belo čebulo, manjšo glavo česna (ali 5 strokov), 1 jedilno žlico rjavega sladkorja, sol in poper. Če imate paradižnika več, ustrezno prilagodite količino dodatkov, zabelite pa ga lahko tudi z drugimi začimbami po želji.

Paradižnik operemo in denemo v vrelo vodo. V njej ga pustimo kakšno minuto, da z njega enostavno odstranimo kožico. Paradižnik nato spasiramo, po želji ga precedimo (ali sfiltriramo skozi kuhinjsko gazo), da ostranimo semena. Paradižnik lahko spasiramo s paličnim mešalnikom, še primernejši pa bo blender, saj bo delo opravil temeljiteje.

V blenderju zmeljemo olupljeno čebulo. Primešamo jo paradižniku, maso denemo v srednje velik lonec, v katerega smo dali oljčno olje, poper in sol. Zmes kuhamo na srednjem ognju vsaj eno uro, posoda naj bo odkrita, da se mešanica počasi reducira. Po potrebi ketchup kuhamo dlje, saj mora biti gost in koncentriran. Če želite, lahko za njegovo daljšo obstojnost dodate še malce limoninega soka. Ketchup med kuhanjem mešajte, da se ne prime na dno posode. Idealno kuhanje je, ko iz mase počasi in po celotni površini posode izhajajo manjši zračni mehurčki.

Še vroč ketchup prelijemo v dezinficirane kozarce, zapremo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se počasi ohladi. Shranimo ga na temnem in hladnejšem mestu (v kleti, shrambi), odprtega pa v hladilniku in porabimo v nekaj dneh. Pa dober tek!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja