Ulovi leta 2018

Leto se znova nagiba h koncu. Namesto opisa revirja ali ribiškega nasveta tokrat izpostavljamo vaše ulove, ki ste nam jih poslali za objavo v rubriki Kapitalni ulovi in za katere menimo, da so vredni ponovne omembe. Znova si oglejte metrsko soško postrv iz Solkana, velikega smuča iz Drave in prečudovito potočno postrv iz Save Dolinke.

Trofejni ulovi burijo domišljijo ribičev. Čeprav smo radi v naravi, cenimo majhne ribe, prijateljstvo z drugimi ribiči, skorajda vsak potiho upa na trofejo. Na veliko ribo, ki jo je lovil tako dolgo in ki bi se je spominjal do konca življenja.

Nekaterim ribičem uspe uloviti veliko ribo razmeroma hitro v ribiški karieri, drugi na svoj uspeh čakajo več let, morda desetletij. Velike ali kapitalne ulove je vedno lepo občudovati, zlasti v mrtvi sezoni ali v času drsti posamezne vrste. Če poznamo podrobnosti, se lahko marsikaj naučimo, vedno pa čestitamo srečnemu lovcu.

Od kapitalnih ulovov, ki ste nam jih poslali v letu 2018, posebej izstopajo tile (razvrstili smo jih po mesecu ulova):

Krap (25,5 kg)

Že zgodaj, marca, nam je ribič Jani sporočil novico o ulovu iz Slivniškega jezera. Tam je s klasičnim sistemom za lov krapa ujel lepega luskinarja, težkega 25,5 kg. Krap ni bil uplenjen.

Slivniško jezero je sicer znano po dobrem ribolovu krapov, amurjev in tudi somov. Zaradi dobrega staleža rib in udobnih ribolovnih mest (dovoljen je tudi nočni ribolov na posebni trasi) je priljubljena ribiška točka številnih domačih in tujih ribičev.

Soška postrv (103 cm)

Na začetku aprila je domače in tuje ribiče, ki spremljajo Sočo in ulove iz nje, razveselila novica o veliki soški postrvi, ki jo je ribič ujel v bližini Solkana. Velikanka je merila celih 103 cm in tehtala kar 12,5 kg.

Prijela je na potezanko, ki je odlična vaba za lov vseh vrst postrvi. Poznavalci spodnjega toka Soče pravijo, da takšne postrvi v Soči niso redkost. Poleg soških postrvi ribiče v revirju 8 razveseljujejo tudi velike in borbene šarenke.

Ščuka (112 cm)

Da je Drava na Koroškem izjemno bogata s plenilkami, posebno s kapitalnimi ščukami, smo se prepričali na začetku julija. Ribič Nejc je med vijačenjem ujel kar 112 cm dolgo lepotico. Po sliki sodeč je riba zdrava, kar nas še posebej veseli.

Z revirjem Drava 1 in 2 upravljajo v Koroški RD. Zelo dober je lov ščuke, smuča in soma. Pravijo tudi, da je bila v Črneškem zalivu ulovljena najtežja ščuka v Sloveniji. Zelo zanimiv del revirja je tudi Trbonjsko jezero, v katerem živijo krapi, ploščiči, podusti, drobiž, seveda pa so zelo pogosti tudi ščuke in somi. Ščuka na fotografiji ni bila uplenjena.

Potočna postrv (80 cm)

Sredi julija je ribič Jan v akumulaciji Moste (Sava Dolinka) ujel fenomenalno potočno postrv, ki je v dolžino merila zavidljivih 80 cm. Postrv je prijela na umetno muho in ni bila uplenjena.

V akumulaciji Moste je največja verjetnost za kapitalni ulov v jeseniški RD, ki upravljajo s tem revirjem. Ribolov je mogoč tudi s plovnimi pripomočki, a le do opozorilne oznake elektrarne, približno 50 m pred zaključkom jezu. Možnost ribolova z obale je v precejšnji meri odvisna tudi od nivoja vodne gladine, ki v času deževja prekrije dostopne točke.

Som (237 cm)

Pravijo, da gre za največjo ulovljeno ribo doslej v revirjih RD Mura Paloma. Prav radi jim verjamemo, saj je som meril kar 237 cm. Gre za enega največjih ulovov v letu 2018 v Sloveniji. Som ni bil uplenjen.

Brkati velikan je prijel na deževnika, da je presenečenje še večje, pa je poskrbelo dejstvo, da je bil ulovljen v manjšem ribniku Lenc, ki sicer slovi kot odličen revir za beličarjenje.

Smuč (90 cm)

Iz RD Radlje ob Dravi so oktobra poročali o čudovitem smuču, ki je meril debelih 90 cm. V Sloveniji takšnih smučev ni ravno veliko, zato je ulov dragocen, hkrati pa kaže tudi na to, da se vztrajnost pri ribolovu poplača. Celo v Dravi, kjer zaradi mulja in nihanja vode ribolov sploh ni enostaven.

Revir Drava 3, kjer je ribič ujel smuča, se razteza od HE Vuzenica do HE Vuhred, zanimiv pa je tudi za beličarjenje in talni ribolov.

Morda trofejni primerek katere od vrst, omenjenih zgoraj, prav kmalu čaka tudi vas. Ribič ima vedno možnost za uspeh, samo loviti mora. Za karte pobrskajte po … saj veste ➡ RibiskeKarte.si.

Dober prijem in srečno v letu 2019 vam želimo!

Ekipa RibiskeKarte.si

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

4 thoughts on “Ulovi leta 2018

  • pri 14:01
    Permalink

    Wow to so pa res lepe ribe, predvsem to, da so dobili tako velikega soma v malem ribniku me pa res preseneča, kar nekajkrat sem tam že lovil in takega soma si nikoli nisem predstavljal v tem ribniku. Me zanima, če bo še kakšna ponovitev v 2019 v tem istem ribniku 😀

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja