Trnki “circle hook” niso le za ribolov na morju

Tako imenovani “circle hook” trnki (slovenskega izraza zanje še nismo našli) niso primerni le za ribolov na morju, temveč jih lahko s pridom izkoristimo tudi pri ribolovu nekaterih sladkovodnih ribjih vrst.

Poimenovanje “circle” nakazuje, da so ti trnki bolj okrogli (podobni kosirnikom) in niso klasične oblike, ki posnema črko “J”. V ribiškem slovarju domače besede za to obliko trnka žal nismo našli, zato predlagamo kar uporabo angleške besede, vsaj do iznajdbe slovenske oblike.

Circle hook

“Circle” trnki so bolj okrogle oblike, njihova glavna lastnost pa je velik zavoj, ki se nadaljuje v izzivalno zavito ost. Ta je videti, kot bi bila zlomljena, toda prav tej lastnosti se lahko zahvalimo, da so ti trnki tako uspešni. Vsaj pri stacionarnem ribolovu – beličarjenju ali talnem ribolovu.

Pri njihovi uporabi je predvsem pomembno dejstvo, da ne zategnemo takoj, ko začutimo prijem. V tem primeru bomo trnek večinoma le potegnili iz ribjega gobca, zasek pa bo neuspešen. Poznavalci zato predlagajo, da damo ribi nekaj trenutkov, da vabo prežveči oziroma se premakne z mesta. Trnek bo delo opravil sam, zasek se zgodi sam od sebe. Zaradi omenjenega je izbira trnka “circle” primerna tudi za manj izkušene ali za tiste ribiče, ki so bolj “leni” oziroma pri ribolovu manj tekmovalni od drugih kolegov.

Literatura navaja, da bomo ribe s trnki “circle” navadno zapeli v kotiček ust, kar je še ena od odlik teh zanimivih trnkov. Predvsem pri ribah, ki imajo zobe, je tako zapetje v korist ribiča, saj zmanjša možnost, da bi riba pregriznila laks ali predvrvico. Ker se uporabi le-te dostikrat lahko povsem izognemo, je tudi splošna ribiška oprema lažja, to pa vodi v številčnejše prijeme.

Ribolov mren

Med sladkovodnimi vrstami so “circle” trnki še posebej uspešni pri ribolovu mren. Te zanimive rečne ribe navadno lovimo pri dnu z metodo talnega ribolova. Pogosto uporabimo manjše kraparske naveze, pri katerih namestimo vabo na las (ali sveder, gumico in podobne priprave). Z uporabo “circle” trnkov je ribolov mren še enostavnejši pa tudi uspešnejši. Večje primerke lovimo z večjimi trnki, zvezanimi neposredno na glavno vrvico. Če so previdnejše, uporabimo tanjšo predvrvico, katere debelino prilagodimo velikosti ribe in drugim pomembnim okoliščinam (denimo moči vodnega toka). Vabo, pogosto gre za košček sira, namestimo neposredno na trnek.

Ena glavnih odlik “circle” trnkov izvira iz njegove oblike. Zaradi manjše razdalje med ostjo in hrbtiščem je tudi verjetnost globokega zapetja manjša, s tem pa bistveno znižamo številčnost hudih poškodb ribje notranjosti. Ta značilnost pride do izraza predvem pri ribičih, ki izvajajo ribolov po načelu ujemi in spusti, koristna pa je tudi pri drugih. Ni vsaka riba, ki jo ujamemo, tudi merska.

Na morju jih uporabljamo predvsem pri ribolovu talnih rib, denimo za lov orad z obale. Pri uporabi trnkov “circle” ni potrebno, da smo vedno ob palici, prav tako ni potrebno reagirati na vsak (najmanjši) prijem. Njihova lepota je v svobodi, ki jo daje ribiču. Ko nastavimo vabo in položimo palico na stojalo, se lahko sprehodimo po plaži, naberemo vabo, poklepetamo s prijateljem ali zadremamo na toplem spomladanskem soncu. Ob prijemu se bo riba na trnek “circle” povečini zapela sama, ribiča od uspeha nato loči le spretno utrujanje.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Trnki “circle hook” niso le za ribolov na morju

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja