Koronavirus: tempo cepljenja v Sloveniji prepočasen

Strokovnjaki zatrjujejo, da se bodo učinki cepiva, s predpostavko, da le-to deluje, pričeli poznati, ko bo precepljene približno 70 % populacije. Kdaj jo bomo ob trenutnem tempu cepljenja dosegli v Sloveniji?

Po mnenju nekaterih strokovnjakov in novinarjev, ki natančneje spremljajo razvoj cepiva in hitrost cepljenja prebivalstva, trdijo, da je tempo prepočasen. Evropska Unija članicam priporoča, da 70 % precepljenost dosežejo do poletja 2021, cepivo pa proizvajalci dobavljajo počasi in neenakomerno. Pomembno je poudariti, da naj bi bilo za največjo učinkovitost potrebno prejeti dva odmerka cepiva.

Zaradi počasne dobave cepiv bo pri trenutnem tempu takšno stopnjo precepljenosti EU dosegla šele marca 2024, Slovenija pa mesec dni kasneje. Ob trenutni hitrosti cepljenja bo do letošnjega poletja cepljenih okoli 16 % vseh Slovencev, še navajajo pri 24ur.com. Trenutno so sicer najhitrejši Otočani, ki naj bi dosegli 70 % precepljenost avgusta letos, sledi Malta (maj 2022) in Romunija (december 2022).

Epidemija novega korona virusa medtem tudi v Sloveniji ne pojenja. Med rednim testiranjem šolnikov so prvi ponedeljek v februarju ugotovili samo v Kranju kar 164 okužb, kar znaša dobrih 15 % samo med učitelji.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja