Trnke poznamo že vsaj 23.000 let

Ste vedeli, da naj bi najstarejše trnke na svetu našli na Japonskem, stari so kar 23.000 let? Arheologi sicer trdijo, da sega splošnejša razširjenost najzgodnejših pravih trnkov v mlajšo kameno dobo (neolitik, približno 12.000 let nazaj). Ti trnki so bili navadno izdelani iz kosti, školjk ali rogov. Dostikrat so jih izdelali tudi iz lesa, le konica je bila iz trdih kremenovih različkov, denimo roženca; odvisno, kar so ribiči pač imeli na voljo. Šlo je za precej velike in okorne trnke, a so kljub temu že poznali njihove dvojne različke.

Trnke, kot jih poznamo danes, so začeli izdelovati šele na začetku 20. stoletja, to pa zaradi takratnega velikega skoka v znanju obdelave kovin. Današnji trnki so lahki, vseh mogočih velikosti ter močni in ostri. Ob poplavi zgolj dobrih trnkov včasih pozabimo, kako okorna je bila včasih oprema in kako težko je bilo zaradi tega ujeti ribo. Poglejmo, kakšne trnke poznamo iz zgodovine svetovnega ribištva.

Japonski trnki, stari 23.000 let.
Odlično izdelana, 12.000 let stara naveza iz Izraela

Ljudje, ki so živeli pred 12.000 do 15.000 leti na območju današnjega severnega Izraela, so za ribolov že uporabljali prefinjene trnke, vrvice, uteži in vabe. Prav takšna naveza je predstavljena na sliki zgoraj, nad naslovom tega članka.

Mednarodna skupina raziskovalcev, ki so jo vodili švicarski arheologi z Univerze v Zürichu, je analizirala različne trnke in druge podobne najdbe, ki so jih izkopali na najdišču ob reki Jordan v Izraelu. Trnki so izdelani iz kosti, ki verjetno izvirajo iz gazele ali damjaka, nekateri pa imajo celo nakazane zalusti. Majhne uteži z prodnikov so v glavnem iz apnenca in so bile nažlebljene, da so nanje lahko pritrdili vrvico. Raziskovalci domnevajo, da so bile uteži verjetno uporabljene v kombinaciji s plovcem, morda izdelanim iz peresa ježevca.

Z omenjeno navezo so lovili različne ribe, kot navajajo raziskovalci tudi postrvi in krape. Ribiške vrvice so bile verjetno izdelane iz rastlinskega materiala. Ostanki, ki so se ohranili na trnkih, nakazujejo na zgodnjo uporabo umetnih vab, izdelanih iz školjk, ki vabijo ribe k prijemu zaradi svoje barve, premikanja v vodi in vibracij.

Kasneje, v bronasti dobi, so se pojavili manjši trnki, izdelani iz zlitine, ki je vsebovala več bakra kot današnji bron. Z znanjem obdelave kovin je napredovala tudi izdelava trnkov, a le počasi. Tudi v industrijsko razviti Angliji, od koder poročajo o muharjenju že v 15. stoletju, so še vse do 19. stoletja uporabljali okorne in težke trnke, ki pa so bili seveda vse bolj podobni današnjim. Prav trnki so bili razlog, da so v preteklih stoletjih bolj lovili pod gladino kot na njej, saj so bili trnki težki in okorni.

Starodavni trnki z območja Slovenije

Iz naših krajev poročajo o zanimivi najdbi trnka iz rimskih časov, ki so ga našli na območju Škofij. Trnek je imel že zalust, uporabljali pa so ga verjetno za ribolov na morju ali v Rižani. Domači arheologi sicer domnevajo, da so ribiči na območju današnje Slovenije lovili s trnki že od mezolitika naprej (o tem naj bi pričale tudi najdbe plovcev v velikosti gosjega jajca). V arheološkem najdišču Hočevarica na Ljubljanskem barju so našli tudi t.i. ravni trnek, s katerim so lovili ščuke in druge podobne ribe (trnek datira v bakreno dobo, približno 6000 let nazaj).

Ko se danes odpravimo v ribiško trgovino, hitro pozabimo na obilje, ki nas obdaja. Včasih je bil ribolov težak – kljub temu, da je bilo morda v rekah in jezerih več rib – ravno zaradi slabe opreme, ki je bila na voljo (oziroma je sploh ni bilo). Zato se lahko vedno, ko za par evrov kupimo vrečko trnkov, spominjamo tudi zgodovine in kako so se ljudje ribe trudili ujeti nekoč.

Foto: Pipa News

Viri:

  1. https://pipanews.com/german-archaeologists-have-unearthed-a-12000-year-old-object-from-israel-that-stunned-everyone-german-archaeologists-have-unearthed-a-12000-year-old-fishing-hook-in-israel/
  2. http://www.fishingmuseum.org.uk/hooks_overview.html
  3. https://gamakatsu.com/blog/gamakatsu-history-of-the-worlds-best-fish-hooks/
  4. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0257710
  5. https://www.bbc.com/news/world-asia-37402183
  6. https://www.zvkds.si/sites/www.zvkds.si/files/uploads/files/publication/aas86_-_skolarice_1.del_s.pdf
  7. https://iza2.zrc-sazu.si/sites/default/files/9616500287.pdf

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja