Top 5 vab za ribolov ščuk

Takoj za krapolovom ter muharjenjem postrvi in lipanov je ribolov ščuk, navadno gre za metodo vijačenja, daleč najbolj priljubljen način sladkovodnega športnega ribolova pri nas. Ščuke so velike, borbene in razširjene ribe, zato je njihov ribolov zelo zabaven. Ščukarska sezona se je ravno dobro začela, zato bomo tokrat pogledali v škatle ribičev, kjer hranijo vabe. S katerimi vabami najraje lovite, za katere vabe menite, da so pri ribolovu ščuk pri nas najuspešnejše?

Med ribiči, ki vijačijo ali muharijo ščuke, smo pozimi 2021/22 opravili krajšo anketo. Dobili smo 97 odgovorov, ki so zelo zanimivi, razkrivajo pa tudi, s katerimi vabami najraje lovijo/lovite ščukarji v Sloveniji.

O anketi

Anketo smo opravili na portalu ribiskekarte.si; 35 % ribičev, ki jo je rešilo, je mlajših od 30 let, ostalo so starejši. Najstarejši ribič, ki je rešil anketo, je imel 67 let. Dobre tri četrtine jih je lovilo ščuko že več kot 5 let, rečemo lahko, da gre za izkušenejše ribiče. Ostali, približno 25 %, so začetniki.

Na vprašanje, ali sami sebe poimenujejo ščukarji, so ribiči, ki so rešili anketo, v večini odgovorili z DA, to pa zato, ker je ščuka njihova najljubša riba. Večina od njih ščuko vijači (85 %), manjši del muhari (12 %), le nekaj (3 %) jih lovi ščuko z drugimi načini ribolova (talni). Glede na napisano lahko rečemo, da je najbolj priljubljena metoda za ribolov ščuk pri nas vijačenje, muharjenje ji sledi.

O vabah

Najbolj zanimivi rezultati ankete so tisti, ki se dotikajo vab.  Na kratko lahko povzamemo, da lovijo ribiči ščuke najraje s silikonskimi ribami, največji porast priljubljenosti pa beležijo potezanke.

Več kot tretjina vprašanih (39 %) je označila, da najraje lovijo z različnimi silikonskimi ribami (sem smo vključili tudi twisterje in podobne). Silikonski ribi sledi spinner bait, t.i. kombinirana blestivka. Z njo najraje lovi  skorajda četrtina vprašanih.

Med najboljše vabe za ščuko so na tretje mesto uvrstili potezanke, na četrto kovinske vabe (blestivka meps), na peto pa voblerje.

Top 5 vab za ščuko po vašem izboru
  1. Silikonska riba (39 %)
  2. Spinner bait (24 %)
  3. Potezanka (16 %)
  4. Kovinske vabe (blestivka, meps, …, 11 %)
  5. Vobler (7 %)

Vsi, ki muharijo, uporabljajo potezanke, potezanke pa uporabljajo tudi nekateri ribiči, ki vijačijo. Tako ta vrsta vabe presega razrede klasifikacije načinov ribolova in je zato nekaj posebnega.

Z drugimi vrstami vab (mrtva riba) lovijo le dobri trije odstotki vprašanih. Glede na odgovore anketirancev so pri nas druge umetne vabe (denimo umetne žabe in jerki) bolj ekstravagantni in redkeje uporabljeni, isto velja za mrtvo ribo. Zanje se odloča manj ribičev.

Zanimivost o spinner baitu

Ribiči so spinner bait označili kot posebno vabo in jo tako posebej izpostavili in ločili od drugih (klasičnih) kovinskih vab. Spinner bait zato v tem sestavku navajamo kot posebno kategorijo umetnih vab, ki se, razen za lov ščuke, pri drugih ribah niso zelo obnesle, vsaj ne pri nas. Kot verjetno veste pa je spinner bait odlična vaba tudi za ostriža, basse, pogojno smuče in druge plenilke.

S katero vabo pa ščuke najraje loviš ti? Sporoči nam v komentar spodaj 😇

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja