Lahki in okusni šparglji

Najsibodo gojeni ali divji, šparglji so okusna in zdrava poslastica, ki je te dni na voljo skorajda na vsakem koraku. Iz špargljev lahko pripravimo številne okusne jedi, najboljši pa so samostojni in ne preveč razkuhani, saj tako ne izgubijo koristnih lastnosti in edinstvenega okusa.

Slovenci imamo šparglje najraje takrat, ko rastejo v divjini, to pa je ravno ta čas. Spomladi poženejo na Primorskem in drugod po Sloveniji, kjer je malce topleje. Divji šparglji so tanjši od gojenih, a močnejšega okusa. Seveda pa po aromatičnosti ne zaostajajo niti kakovostno pridelani gojeni šparglji. Številne kmetije usmerjajo ogromno energije v njihovo pridelovanje; rezultat je, da je ta okusna rastlina na voljo praktično povsod in v velikih količinah, zato bi bilo škoda, da si jih spomladi ne bi privoščili vsaj nekajkrat.

Ob petkih si navadno privoščimo ribo, zato tudi tokrat predstavljamo recept s šparglji in postrvjo v glavni vlogi. Postrv lahko seveda nadomestite z lososom ali številnimi okusnimi plavimi ali belimi morskimi ribami.

Postrv s šparglji, pehtranom in mladim krompirjem

Za dve osebi bomo potrebovali:

  • 2 fileja postrvi
  • 20 dag mladega krompirja
  • pest svežega pehtrana
  • morska sol, črni poper
  • žlička oljčnega olja
  • kocka masla (velikost 1 zvrhane velike jedilne žlice)
  • skodelica smetane za kuhanje

Krompir: mladi krompir očistimo, skrtačimo. Narežemo ga na enako velike kose; za oko bodo prijetnejši drobni, okrogli krompirji, ki jih pustimo cele. Stresemo jih v hladno vodo in skuhamo. Odcedimo, odstranimo lupino.

Šparglji: šparglje operemo. Olesenele dele odlomimo in shranimo za juho (po želji). Denemo v ponev, prelijemo z žličko oljčnega olja. Pokrite pečemo nekaj minut, da so na eni strani zapečeni. Nikar jih ne razkuhajmo! Najboljši šparglji vedno pod zobmi malce hrustajo – takšni obdržijo tudi največ vitaminov in mineralov. Enega od špargljev pretlačimo z vilico in shranimo.

Nežna omaka: v ponev denemo maslo, ki ga stopimo. Dodamo smetano za kuhanje. Solimo, popramo. Primešamo kremo iz pretlačenega šparglja in liste svežega pehtrana, ki smo jih poprej razlomili s prsti (da spustijo več arome). Premešamo. Dosolimo po potrebi. Reduciramo, da je omaka prave gostote – želimo svilnato nežno kremno omako prijetnega nežnega okusa šparglja, masla in pehtrana.

Riba: postrv filiramo, iz mesa oblikujemo zrezke enakomerne debeline (pomagamo si s papirjem za peko in kuhinjskim valjarjem). Koščice odstranimo s pinceto. Zrezke, ki naj ne bodo debelejši od 1 cm, pripravimo v slogu jedi escalope de saumon iz restavracije Troisgros oziroma njihovega kultnega recepta; mesa nikar ne prepečimo! Meso pečemo največ 1 minuto na vsaki strani.

Omako denemo na vroč krožnik, nanjo položimo file postrvi. Postrežemo s kuhanim mladim krompirjem, ki ga lahko oplemenitimo z malce nasekljanega svežega pehtrana. Poleg se prileže lahko belo vino, morda chardonnay ali zlata rebula. Dober tek!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja