S katero vabo pa vi lovite ščuke?

To je eno najpogostejših vprašanj, ki si jih zastavljamo ribiči, ko jih lovimo. Še posebej je vprašanje aktualno, ko nekdo ulovi kapitalni primerek. Zanima nas pač, kaj je v nekem trenutku pripravilo ščuko do tega, da je prijela. Teh zobatih plenilk, še posebej največjih med njimi, ni enostavno ujeti. Če nas kdaj morda zanima še, s kakšno palico lovijo drugi ali kakšno kolesce uporabljajo, pa je vaba glavni predmet, vezni člen med ribičem in ribo. Tudi pri ščukolovu ni nič drugače. Za vas smo pripravili pregled skupin umetnih vab, s katerimi ribiči trenutno lovijo. Berite dalje.

Na kaj je prijela?
Na kaj je prijela?

Seznam ni popoln ampak takole nekako je videti škatla povprečnega ščukarja pri nas. Seveda je nabor vab odvisen od okoliščin, v katerih lovi. Prav tako je pomembno, da ve, kje bo lovil. Določene vrste vab vodi hitro, druge bolj počasi. Nekatere delujejo na vodni gladini, tretje so boljše pri dnu. Preden gre po nakupih je torej dobro, da ve, kdaj bo lovil in pa kje. Najbolje pa je, da ima kar vse oziroma vsaj po eno ali dve vabi iz vsake od naštetih skupin.

Pri razvoju umetnih vab za ribolov velikih plenilk, med katere spadajo ščuke, je ključno vlogo odigral bliskovit napredek pri oblikovanju in razširjenosti umetnih mas. Brez tega bi še vedno lovili na okorne voblerje in velike blestivke. Seveda niso slabi, a vedno je lepo imeti več stvari na izbiro 🙂

Trenutno so najbolj priljubljene naslednje skupine vab:

Kovinske vabe (blestivke, upiravke, kombinirane blestivke):

Spadajo med najstarejše znane oblike umetnih vab za ribolov ščuk. Priljubljene so še danes. Le kdo ne pozna starega dobrega Heintza, blestivke, poimenovane po njenem izumitelju? Upiravke, kot jim rečemo v lepi slovenščini, pogovorno imenujemo kar mepsi (po proizvajalcu Mepps), čeprav obstaja še na desetine drugih proizvajalcev. V zadnjih letih so pravo malo revolucijo povzročile kombinirane blestivke oziroma t.i. spinerbaiti (angl. spinnerbait), ki so krive za ulov več deset kapitalnih ščuk. Vse naštete se odlično obnesejo v plitvejši vodi, kjer ni veliko podvodnih ovir.

Druga skupina nekoliko “starejših” vab so voblerji.

Večinoma so izdelani iz različnega lesa ali umetnih mas, zlasti plastike. Slednji so načeloma cenejši, prvi pa bolj cenjeni. Na voljo so v različnih velikostih, izvedbah (enodelni, dvodelni, tridelni, …), različnih barv, dekorjev, … Izbira je res zelo široka, omejitev pa le debelina vaše denarnice. Voblerji so primerni za ribolov v revirjih s plitvo in globoko vodo. Oblika telesa, barva in dekor so neznanke, ki jih spreminjamo glede na okoliščine (vodostaj, motnost vode).

Moderne izvedenke voblerjev imajo zveneča imena, kot na primer jerki, popperji, stickbaiti. Vsi našteti so bolj kot ne površinske vabe, sploh poperji in stickbaiti. Primernega poimenovanja v slovenskem jeziku še ne poznamo, nekateri avtorji pa jih opisujejo kot »vabe za vijačenje v vodnem filmu«. Bo že držalo, kajti z njimi lovimo na površini. Tudi uspešnost je kar velika, zlasti v toplejših mesecih. Ni nujno, da mora biti ščuka blizu gladine. Včasih se na površinske vabe dvigne iz precej velike globine, tudi do 5 metrov. Kako že pravijo? Lakota je najboljša začimba!

Silikonske vabe:

Brez uporabe mehkega silikona ne bi šlo, zato so to razmeroma nove vabe, čeprav so nekatere med njimi že prav ponarodele in jih ima že skorajda vsak ribič. Med takšne lahko štejemo Relaxove silikonske ribe Kopyto ali pa različne silikonske ribe proizvajalca Savage Gear. Za razširjenost nekaterih vrst vab je svojo vlogo odigralo tudi znanje trženja proizvajalcev 🙂 Priljubljene so tudi nekatere druge vrste vab iz mehkih umetnih mas, denimo umetne žabe in raki. Silikonske vabe so razmeroma poceni, zato so danes ene od najbolj priljubljenih vab za ribolov ščuk. Z njimi lahko konkretno obdelamo vse vodne plasti, primerne pa so za počasno ali hitro vodenje vabe (odvisno od modela).

Potezanke:

V zadnjo veliko skupino umetnih vab za ribolov ščuk sodijo potezanke. Sprva so bile te umetne vabe namenjene za muharjenje postrvi, a ščuke so plenilska bitja, ribiči pa hlepimo po dodatnem adrenalinu. Ker je ščuke moč uspešno loviti s potezankami, je iz tega nastala cela industrija in linije umetnih vab, vedno več pa je zanesenjakov, ki velike potezanke za ribolov ščuk vežejo kar doma. Večinoma so sestavljene iz lahkih sintetičnih materialov, ki v vodi “dihajo”. Vodimo jih počasneje kot druge umetne vabe, zato tudi dostikrat ujamejo več rib. Potezanko lahko vodimo počasi ali hitro, plitvo ali globoko.

S katero vabo pa najraje lovite vi? Pišite nam v komentar spodaj!

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri pisanju bloga smo uporabili naslednje vire:

 • naslovna fotografija: “Ščuka iz Drave. Ribič: Miran Valenti, avtor: Slavko Prijatelj.”
 • secretweaponlures.com
 • youtube.com
 • bakerlures.com
 • ulspinning.co.uk
 • sportsmansguide.com
 • anglingactive.co.uk
 • strikeprolures.com
 • fishingmegastore.com
 • thelurebox.co.uk
 • mepps.com
 • boddenangler.de
 • aliexpress.com
 • jmgillies.com.au

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

6 thoughts on “S katero vabo pa vi lovite ščuke?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja