Tintnice poženejo jeseni

Tintnice so užitne in na pogled prikupne gobice, ki poženejo jeseni ob makadamskih poteh, na travnikih ob potokih ali robovih večjih jas. Zaradi njihove snežno bele barve jih hitro opazimo, pomembno pa je, da nabiramo le mlade. Stare potemnijo, gobje tkivo se spremeni v črnilu podobno snov, ki ni užitna.

Velike tintnice (Coprinus comatus) sicer sodijo v skupino kukmakov, a so pokončne, po obliki ovalne gobe. Mlade so bele, stare na spodnjem robu pričnejo temneti, meso počrni in je glede na nekatere vire strupeno. Kakorkoli, mlade so užitne in celo zelo okusne.

Ker rastejo v skupinah, tintnice hitro opazimo. Za nabiranje so zelo zabavne, zamenjava z drugo vrsto gobe je skorajda nemogoča.

Ker je mlada tintnica zelo okusna, spadajo med priljubljene gobe. A pozor: nabiramo vedno zelo mlade, prav tako pa jih hitro porabimo, saj zelo hitro propadejo. Nekateri viri prav tako navajajo, naj jih ne uživamo skupaj z alkoholnimi pijačami.

Rastejo jeseni, niso občutljive na zelo hladno vreme. Najraje imajo območja ob makadamskih poteh, na robovih jas, ob potokih. Pogoste so tudi v parkih. Nabiramo vedno le klobuček, ki je ovalne oblike, bet je trd in ni okusen.

Priprava

Tintnice očistimo s krpo ali mehkejšo krtačo. So zelo nežne in krhke gobice, zato naj bo rokovanje z njimi previdno. Tudi sicer gob ne peremo z vodo, saj jo zelo hitro vpijejo in postanejo razmočene.

Tintnice navadno spaniramo, podobno kot marele. Lahko jih blanširamo, spasiramo in vmešamo k zelenjavni juhi. Dajo blag in prijeten okus, čeravno vonja skorajda nimajo.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja