Pomen kakovostnih polaroidnih sončnih očal

Vse odkar je leta 1929 ameriški izumitelj iznašel polaroidni filter, so polaroidna očala nepogrešljivi spremljevalec ribičev in drugih ljubiteljev vodnih športov. Poleg boljšega vpogleda v vodo nudijo tudi mehansko zaščito oči, leče očal pa so lahko poleg omenjenega polaoridnega filtra premazane tudi z dodatnim filtrom, tako imenovanim fotokromatskim filtrom.

Kaj pomeni, da so sončna očala polarizirana?

Na polariziranih sončnih očalih poseben filter ustvari navpične “odprtine” za svetlobo. Skozi te odprtine lahko preidejo le svetlobni žarki, ki se navpično približajo očem. Očala blokirajo vse vodoravne svetlobne valove, ki se na primer odbijajo od površine vode ali sijočega pokrova avtomobila. Pomembno: Polarizirane leče ne bodo bolje zaščitile vaših oči pred UV-poškodbami kot to počnejo že standardne 100-odstotne UV-leče. Lahko pa polaroidna očala omogočijo jasnejši in natančnejši vid ter ublažijo obremenitev oči.

Kaj pomeni, da so sončna očala fotokromatska?

Posebnost tako imenovanih “foto občutljivih” oziroma fotokromatskih leč je sposobnost njihovega samostojnega brezstopenjskega zatemnjevanja. Plastične leče so premazane s posebnim filtrom, ki se avtomatsko prilagaja različnim svetlobnim pogojem. Merilo za to je različna intenzivnost ultravijoličnega sevanja. V zaprtih prostorih so leče prozorne, zunaj na sončni svetlobi pa v hipu potemnijo in vam tako nudijo 100 % UV zaščito. Leče so obdelane s posebnim filtrom, ki se samodejno prilagaja različnim svetlobnim pogojem.

Poleg tega, da nam polaroidna sončna očala omogočijo boljši vpogled pod gladino pa tudi – kot mehanska bariera med zunanjim svetov in našim obrazom – ščitijo oči pred mehanskimi poškodbami. Pogosto se zgodi, da nam v obraz prileti večja žuželka, veter proti nam odpihne listje ali vejo, dostikrat pa zaradi nerodnega meta proti obrazu prileti tudi umetna muha ali druga vaba.

Ena boljših očal na trgu (za razmeroma dostopno ceno, 85 EUR) so fotokromatska polaroidna sončna očala POLAR aqua. Na voljo je tudi model, ki ima le polaroidni filter, za ceno 55 EUR je na voljo tukaj.

Foto: arhiv ribiške trgovine Fish & Fun

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja