Hiša Franko Ane Roš znova prejela dve Michelinovi zvezdici!

Kulinarični vodnik svetovnega slovesa, Michelin, je znova podeljeval svoje zvezdice. V Slovenijo je letos romalo sedem odličij: dve zvezdici je dobila restavracija Hiša Franko (Ana Roš), po eno pa so prejeli Hiša Denk, Vila Podvin, Gostilna pri Lojzetu, Restavracija Atelje, Dam in Gostišče Grič.

Michelinovi kulinarični “vohuni” sicer podeljujejo eno, dve ali tri zvezdice, pri čemer ena pomeni, da je kulinarika visoko kakovostna in vredna postanka. Dve zvezdici pomenita odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek. Najvišja nagrada, tri zvezdice, pomeni izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja.

Kaj pomenijo Michelinove zvezdice?

Michelinov vodnik, legendarna rdeča knjiga svetovnega slovesa, v kateri so opisane najboljše restavracije sveta, je nastal v Franciji, v času, ko je bilo tam le okoli 3000 avtomobilov.

Proizvajalca pnevmatik, brata Michelin, sta v posebnem vodniku opisovala ceste, kraje, kjer lahko vozniki natočijo gorivo, kupijo pnevmatike in dobro jedo. Pomislimo: v času brez interneta je bila knjigica izjemno uporabna zadeva!

Skozi desetletja se je iz vodnika lokalnega značaja razvil svetovni kulinarični vodnik, katerega članstvo pa ni poceni. Nekateri viri trdijo, da naj bi kandidatura stala tudi 100.000 EUR. Pri nas naj bi nad kandidaturami bdela Slovenska turistična organizacija, STO.

Michelinove zvezdice 2021

Restavracija Hiša Franko, ki jo vodi Ana Roš, je letos prejela dve Michelinovi zvezdici. Novost na seznamu slovenskih nagrajencev je Gostišče Grič iz okolice Horjula, prejelo je eno zvezdico. Drugi nagrajenci, ki so prejeli po eno zvezdico, so Hiša Denk (Gregor Vračko), Pri Lojzetu (Tomaž Kavčič), Vila Podvin (Uroš Štefelin), Dam (Uroš Fakuč) in Atelje (Jorg Zupan).

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja