Testenine z vongolami

S slastnimi vongolami si pričarajte morsko poslastico kar pri vas doma, ne glede na to, kje ste. Priprava testenin s školjkami vongolami je enostavna, jed pa odličnega okusa.

Gre za enega naših najljubših receptov, saj je enostaven, hiter za pripravo, rezultat pa je božanski. Potrebujete školjke vongole, testenine (danes smo izbrali špagete), česen, peteršilj, oljčno olje, sol, poper, 1 dcl belega vina in malo timijana (po želji tudi pekoči feferon).

Vongole so tiste majhne školjke z razmeroma gladko lupino, ki jih bomo poleg dagenj pri nas razmeroma enostavno kupili, saj so na voljo v praktično vsaki malce bolje založeni ribarnici. V večjih trgovskih središčih so na voljo tudi vakumsko pakirane, tudi te bodo v redu. Vongole poseljujejo plitve peščene dele Jadranskega morja, zato lahko vsebujejo precej peska. Svetujemo, da jih pred kuhanjem stresete v večjo posodo z malce osoljeno vodo, da se žive odprejo. Ostale seveda zavržemo.

Varnost je pri kuhanju (in jedi) na prvem mestu. Pred kuhanjem školjke pregledamo in zavržemo vse, ki se kljub našemu dotikanju lupine ne zaprejo, v smeti vržemo tudi vse s poškodovano (počeno, luknjasto) lupino. Školjke morajo biti pred kuhanjem žive! Za pregled, katera vongola je živa, lahko uporabimo majhen trik: izpraznimo pomivalno korito, vsako školjko pa pred “obravnavo” nežno vržemo vanj: tako vidimo, katera je živa (se zapre) in katera ne odreagira. Mrtve školjke, ki nimajo niti mesa, a so polne peska, se bodo odprle. Seveda jih zavržemo, da se nam kasneje ne odprejo v jedi in nam ne pokvarijo dneva.

Kuhanje

V malce višjo ponev denemo lepo količino oljčnega olja. Ko je vroče, dodamo dva stroka česna (nekateri ga nasekljajo, mi pustimo cela) in malo belega vina. Dodamo školjke in vse skupaj pokrijemo. Med kuhanjem mešamo s stresanjem posode, vse dokler se školjke ne odprejo. Takrat so kuhane. S penovko jih prestavimo v drugo posodo, tekočino v osnovni ponvi pa pustimo.

Skuhamo testenine, vmes nasekljamo peteršilj. Skuhane testenine denemo v sok kuhanih vongol. Dodamo malce vode, kjer so se kuhale testenine, solimo in popramo po okusu. Zmešamo, da se sokovi vongol in testenin prijetno spojijo. Dodamo kuhane vongole (nekateri jih nekaj odluščijo iz lupin, nekaj pa jih seveda pustimo v lupinah, saj so prijetnega videza). Čez testenine in vongole posujemo nasekljan peteršilj. Vse skupaj še zadnjič premešamo in serviramo na velik bel krožnik. Takšne testenine z vongolami so lahke, izjemno okusne, pripravimo pa jih v vsega 20 minutah.

Poleg testenin z vongolami se prileže suho belo vino, denimo malvazija ali zlata rebula, lahko pa izberemo tudi katero od sort s Posavskega ali Podravskega vinorodnega okoliša. Dober tek in na zdravje!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja