Svetovni dan knjige

23. aprila praznujemo svetovni dan knjige. Ta dan naj bi bil izvirno pravi praznik v Kataloniji, poleg knjig pa naj bi si takrat podarjali tudi vrtnice. Sicer 23. aprila goduje Sveti Jurij, zavetnik konjenikov, vitezov, kmetov in nekaterih drugih civilnih skupin. Poleg knjig se 23. aprila spomnimo tudi na avtorske pravice, ki se pogosto prezrte.

V Ljubljani so Svetovni dan knjige obeležili s knjižnim sejmom na prostem in nekaterimi spremljevalnimi dogodki. V parku Zvezda je na knjižnem sejmu sodelovalo okoli 50 knjižnih založnikov, ki so jagodni izbor domačih in tujih avtorjev ponujali tudi po znižanih cenah.

Knjižni sejmi so priložnost, da se avtorji in založbe predstavijo širši javnosti. Še posebej je to pomembno ob dejstvu, da smo Slovenci med evropskimi narodi, ki berejo najmanj. Pri tem nam ni v pomoč niti bogata založniška dejavnost ter tradicija in zgodovina tiska slovenske besede.

Svetovni dan knjige naj bi bil tako predvsem posvečen branju domačih avtorjev pa tudi nakupu katere od knjig, s katerim podpremo sicer majhen domači knjižni trg.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja