Alternativne oblike ribolova krapov

Najpogosteje lovimo krape s tehnikama talnega ribolova (klasični krapolov) in krmilnikom (feeder). V tem prispevku se bomo zato posvetili nekaterim alternativnim oblikam. Hkrati se bomo izognili muharjenju krapa, saj se bomo temu lepemu načinu ribolova krapov posvetili v posebnem prispevku.

Gojena oblika krapa je pri nas ena najpogostejših in zato najpomembnejših sladkovodnih ribolovnih vrst rib. Od 64 ribiških družin pri nas jih le 6 ne gospodari z revirjem, kjer bi lahko ujeli krapa. Krap je tako za ribiče dostopen, zaradi velikosti, borbenosti in načina prehranjevanja pa je tudi zanimiv.

Ribiči lovijo krape najpogosteje tako, da uporabijo posebne trše kraparske palice (ponavadi dve), ki jih postavijo na večje ali manjše stojalo, na katerem je javljalnik prijema – piskač. Za vabo uporabijo bojlije, posebne aromatizirane kroglice. Gre za klasični krapolov. Pogosto lovijo krape tudi z beličarsko opremo in različnimi naravnimi vabami, za boljše privabljanje rib k vabi pa uporabljajo praškasto hrano, ki jo namestijo v krmilnik – majhni košarici podobno pripravo na laksu blizu vabe. Gre za t.i. feeder ribolov oziroma ribolov s krmilnikom. Da bi se malce umaknili od najpogostejših ali najbolj razširjenih metod, si oglejmo še nekaj zanimivih alternativnih oblik ribolova krapov.

Ribolov krapov na gladini je izjemno vznemirljiv.
Ribolov na gladini

Ribolov krapa na gladini je enostaven, a zelo vznemirljiv način, saj se dogajanje odvija dobesedno pred očmi ribiča. Najpogosteje lovimo na gladini s peleti, lebdečimi bojliji (angl. pop up) in kruhom. Uporabljamo vabo, ki plava na gladini, naveza pa mora biti zig ali pa je sploh ne uporabljamo in lovimo na vodni ploskvi brez upoštevanja oblike in globine dna.

Največkrat je to mogoče povsod, kjer se krapom lahko malo bolj približamo. Izvajali ga bomo tudi v toplejšem obdobju leta, ko se krapi “sprehajajo” po revirju. Bližje kot smo ribi, lepše je, a vedno to ne bo mogoče. Krapi so konec koncev pametni in izkušeni. Za ribolov na blizu predlagamo, da lovite brez vzega, uporabite le vabo na drugi strani laksa. Za nekoliko daljše mete lahko uporabite vodno kroglico. Če želimo loviti na gladini na večje razdalje, bomo morali uporabiti daljše, težje palice in t.i. zig naveze. Seveda pri tem upoštevamo lokalna pravila, ali je zig v določenem revirju sploh dovoljen. Klasični zig sicer ne sodi med neke alternative, vsaj ne v okviru tega članka, zato ga ne bomo podrobneje opisovali. Smo pa na našem blogu že pisali o ribolovu na gladini s kruhom, več o tem si lahko prebereš tukaj.

Free-lining

Gre v bistvu za prosto spuščanje vabe oziroma beličarjenje brez plovca, vabo pa na ribolovno mesto spuščamo z vodnim tokom. Takšna naravna in prastara oblika ribolova je zelo pomirjujoča za ribiča, hkrati pa od njega zahteva dosti opazovanja in hitrega prilagajanja okoliščinam. Prosto spuščanje vabe bo za rečnega krapa pri nas manj aktualno, bo pa toliko zanimivejše za nekatere druge vrste krapovcev. Včasih lahko za prosto spuščanje vabe izkoristimo moč vetra, a le izjemoma.

Podobno metodo oziroma pomakanje vabe v vodo brez uporabe uteži ali plovca lahko uporabljamo tudi povsod, kjer lovimo krapa res na blizu, na največ 4 ali 5 metrov. To je pri nas uresničljivo tam, kjer se krapi približajo brežini, hkrati pa ovire onemogočajo, da bi jih ljudje s svojim telesom in gibanjem splašili. Kot nalašč so za ribolov na blizu različni kanali in gramoznice z zaraščenimi bregovi ali visoko travo. Ribič mora le poiskati jato krapov, najti ustrezno ribolovno mesto, nato pa se ribam približati tako, da jih ne splaši. Za vabo lahko uporabi karkoli, poleg nje pa ne potrebuje prav ničesar, ne uteži, ne plovca. V tej čistosti je lepota krapolova na blizu nekaj najlepšega, je pa potrebno priznati, da ne gre za najenostavnejšo, niti najhitrejšo obliko ribolova. Zahteva veliko opazovanja, premikanja, skrivanja. Omeniti velja tudi dejstvo, da se moramo ob ulovu ribe navadno premakniti na drugi mesto, saj utrujanje splaši druge ribe.

Plovec pri dvignjeni metodi ne sme biti samostojno obtežen.
Beličarjenje – dvignjena metoda

Krapi se večinoma prehranjujejo pri dnu, saj imajo tako oblikovan tudi gobček, ki je primeren za dviganje, sesanje hrane. Da bi zaznali kar največ prijemov pri dnu in bili uspešni pri zaseku, poznamo t.i. dvignjeno metodo (angl. lift method). To sta angleška brata Taylor predstavila že približno 70 let nazaj.

Izumila sta jo za ribolov linjev, a deluje odlično tudi pri ribolovu krapov. Gre za klasično beličarjenje z angleškim plovčkom, ki naj bo iz balse, plastike ali ježevca. Material, iz katerega je plovček, ni tako pomemben, pomembno je, da nikakor ni obtežen. Ponavljamo, nikakor ni obtežen!

Poanta dvignjene metode je, da imamo na laksu nobteženi plovec, eno ali dve svinčeni kroglici 7-10 cm od vabe, in seveda trnek z vabo. Svinčeni krogici namestimo tako, da uravnovesita plovec, ki stoji na gladini. Uporabimo seveda tako težke svinčene kroglice, kolikor je težak plovček oziroma malo manj. Ko prime riba, plovec najprej pade na gladino, ne potone pod njo, saj riba z dvigom vabe dvigne tudi utež, plovec pa izgubi sidrišče.

Dvignjena metoda je izjemno učinkovita ze večino krapovcev, z njo lahko lovimo v revirjih s stoječo in tudi s počasi tekočo vodo. Edina slabost je, da ne moremo loviti daleč, kar pa pri nas ni tako problematično, saj je večina revirjev manjših. Pa tudi pri večjih se vedno najde kotiček ob bregu, pri lokvanjih ali ob podvodni travi, kjer so ribe in kjer si obetamo ulov.

Tako! Če loviš krape, se jih od zdaj naprej lahko lotiš tudi s katero od opisanih alternativnih oblik ribolova. Če pa si beličar in opisane metode že poznaš, te vabimo, da jih pokomentiraš spodaj pod prispevkom. Zagotovo imate ribiči v mislih še katero zanimivo metodo ali zgodbo, ki bi jo delili z nami oziroma bralci 🙂 Dober prijem vsem želimo še naprej!

Foto: Unsplash, bestofangling.com, benwick-sports.co.uk

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Alternativne oblike ribolova krapov

 • 02/05/2022 pri 8:31
  Permalink

  To je moj najljubsi nacin ribolova na nekaterih vodah, lovim pa izkljucno na skorjo, trnek je vezan neposredno na laks, samo na tereno kjer so potrebni meti daljso od 10-15metrov naredim predvez s stoperjem in vodno kroglico, v tem primeru je predvez dolzine okoli 1 metra
  Lp denis aka dkivi

  Odgovori
 • 03/05/2022 pri 1:21
  Permalink

  Moja najljubša (in edina) načina sta muharjenje s suho muho in ultraligh vijačenje na krape… Zraven umetnih črvov primejo tudi na silikonske ribice od 5cm navzdol, ujel pa sem jih tudi na mikro voblerje.

  Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja