Kaj so polprevodniki in zakaj so pomembni?

Med polprevodnike, ki so izjemnega pomena v proizvodnji elektronskih elementov, denimo čipov, prištevajo predvsem silicij in germanij. Gre za snovi, ki delujejo kot izolatorji, če pa jim dovedemo nekaj energije, delujejo kot slabi električni prevodniki.

Brez polprevodnikov sodobne elektronike enostavno ni. Poleg silicija, ki ga je v naravi največ in je zato najpogosteje uporabljen polprevodnik, uporabljajo v industriji tudi že omenjeni germanij, ogljik in nekatere spojine.

Polprevodnike uporabljamo za proizvodnjo elektronskih komponent, to je diod, čipov, tranzistorjev in drugih. Prvo uporabljamo za usmerjanje izmeničnih signalov, karakteristike pa so seveda malce različne glede na uporabljeni material (germanij ali silicij). Tranzistor je za ojačanje, preklapljanje in uravnavanje signalov. Deluje lahko tudi kot čisto enostavno stikalo. Čipi oziroma integrirana vezja so kompleksnejša. med najnaprednejša sodijo mikroprocesorji, ki so v domala vseh elektronskih napravah doma in v industriji.

Polprevodniki imajo izjemno veliko vlogo v naših življenjih, zato je njihova redna dobava ključna za nemoteno proizvodnjo elektronskih naprav. Ker je silicij drugi najpogostejši element v zemeljski skorji, ga najdemo v številnih, predvsem mineralnih oblikah. Vezan je v t.i. silikatih, to je soleh silicijeve kisline.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja