Vezanje muh je enostavno

Umetne muhe so vabe, s katerimi ribiči – muharji lovijo ribe. Ti “pernati” izdelki so lepi že sami po sebi, njihova izdelava pa večinoma ni zapletena in težka. Lepo je, če zna vsak muhar zvezati umetne muhe, s katerimi večinoma lovi. Zanimivo pa je, da muharji umetne muhe tudi kupujejo in tako večajo zalogo svojih vab. V sestavku pišemo o izdelavi umetnih muh in podamo nekaj napotkov za začetnike, ki se tega zanimivega posla šele lotevajo.

Vezanje je najprimernejše v zimskih mesecih, ko muharji navadno ne lovijo (vsaj ne klasičnih muharskih rib, kot sta lipan in postrv). Takrat si v miru izdelajo primerno zalogo umetnih muh, ki jih bodo nato uporabili spomladi in poleti.

Pribor

Za vezanje najprej potrebujemo zvrhano mero potrpljenja in želje po učenju. Urediti si moramo miren kotiček z mizo in udobnim stolom. Dobro je, če vežemo ob močni svetlobi, da vidimo podrobnosti na muhi in si ob vezanju ne pokvarimo vida. Za samo vezanje pa bomo potrebovali kakovosten primež, kamor bomo vpeli trnek, trnke, vezalne nitke, tečajko za niti, vozlač, s katerim izdelamo zaključni vozel, različno perje, volno, kosmičje za izdelavo telesc in druge drobnarije.

Vezanje

Začetnikom predlagamo, da se najprej lotijo vezanja enostavnih umetnih muh, denimo kakšnega zajčjega ušesa ali Fratnikove puhovke. Če je muha enostavna pa ne pomeni, da ni lovna. Ravno nasprotno, zelo enostavne muhe se dostikrat izkažejo kot najuspešnejše. Več o namigih za vezanje najdeš v spodnjih blogih.

Na temo umetnih muh in njihove vezave smo napisali že kar nekaj sestavkov, ki si jih lahko prebereš v nadaljevanju:

Vrste umetnih muh

Kako zvezati boljšo umetno muho?

Že vežeš umetne muhe?

Zajčje uho – vsestranska in učinkovita umetna muha

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Youtube.com
  • Wollaston Lake Lodge

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Vezanje muh je enostavno

  • pri 9:57
    Permalink

    Pozdravljeni mene pa zanima kje kupiti kvaliteten primež za držanje vabe ki jo izdeluješ. Hvala za odgovor.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja