Stanje navadnega jelena v Sloveniji

Le kdo ne pozna jelena, elegantne gozdne živali, katerih samci se ponašajo z bujnim rogovjem? Sodi med naše največje sodoprste kopitarje, v dolžino meri tudi do 250 cm in tehta do 240 kg.

Jelen (Cervus elaphus) sodi med divjad. Lovci ga cenijo zaradi velikega in razvejanega rogovja, ki jim predstavlja trofejo. Rogovje odpade med februarjem in aprilom, novo pa zraste do konca avgusta.

Ocenjujejo, da živi v Sloveniji med 10.000 in 14.000 osebkov navadnega jelena.

V plečih meri v višino tudi meter in pol, zato sodi med naše največje kopenske sesalce. Od sorodne srnjadi sta večja tako samec kot samica, ki ji pravijo košuta. Ta nima rogov, je mulasta.

Jeleni živijo v tropih, le osebki na vrhuncu moči živijo samostojno. Trop vedno vodi košuta. Parijo se septembra in oktobra. Brejost traja 8 mesecev, nato pa košuta povrže navadno le enega mladiča, ki postane samostojen po enem letu.

Nekateri viri navajajo, da naj bi jelena na območju Slovenije iztrebili že do leta 1860. Na koncu 19. stoletja so ga nato ponovno naselili, osebke pa so pripeljali iz neznanega območja Karpatov, iz neznanega območja v današnji Avstriji in iz Mecklenburga v Nemčiji. Na območje Karavank so naselili jelene iz Madžarske, Poljske in Spodnje Avstrije.

Jelen poseljuje približno 80 % slovenskih gozdov, vseh osebkov pa je približno med 10.000 in 14.000.

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Stanje navadnega jelena v Sloveniji

  • pri 9:24
    Permalink

    Se spominjam velikega jelena z Blok. Prihajal je na rob jase. Zgodaj zjutraj so se sončni žarki ujeli v njegovo mogočno rogovje. Lep pogled!

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja