Takole lahko “pokasirate” kazen v višini 1000 EUR!

Kampiranje opredeljujejo kot taborjenje, postavljanje šotora ali drugih objektov z namenom začasnega prenočevanja. Kako je področje urejeno v Sloveniji?

Kampiranje pri nas ureja Zakon o varstvu javnega reda in miru. V 18. členu določa: “Kdor kampira na javnem kraju, ki za to ni določen, ali na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika ali posestnika, se kaznuje z globo 20.000 tolarjev.” Preračunano v EUR nas pristojni lahko kaznujejo s kaznijo 83,46 evra. Piše še, da “lahko samoupravne lokalne skupnosti s svojimi predpisi določijo pogoje, območja in red kampiranja na svojem območju.”

S kaznijo nas bodo “obdarili” tudi, če bomo prenočevali na javnem kraju ali na dostopnem mestu, ki ni namenjeno za kampiranje. Kljub temu pa lahko pustimo avtodom na ustreznem mestu za avtodome, takšna praksa je dovoljena in je ne smejo sankcionirati. Predpisom navzlic lahko kampiramo na zasebnih površinah, če to dovolil lastnik zemljišča.

Kampiranje v Triglavskem narodnem parku

Še huje nas bodo kaznovali, če bomo kršili pravila v Triglavskem narodnem parku (TNP), ki je posebno varovano območje. Kazni za nedovoljeno vožnjo, parkiranje, šotorjenje in taborjenje znašajo za pravne osebe do 5000 EUR, za fizične pa od 100 do 1000 EUR. Oglobili nas bodo tudi, če bomo v TNP jezdili konje, kjer ne bi smeli, kurili ogenj in izvajali podobne aktivnosti, ki niso opredeljene kot dovoljene.

Vprašanje je, zakaj bivake v visokogorju zasedejo predvsem tuji planinci, ki v njih nato preživijo vsak nekaj dni skupaj, včasih se tam zadržujejo tudi ves teden. Kljub temu, da je prepovedano prenočevanje na prostem, smo priča številnim posameznikom, ki poleti v gorah prespijo kar v spalnih vrečah in si celo zakurijo ogenj.

Kako pa je s kampiranjem med izvajanjem ribolova? Preberi članek.

Foto. Pixabay.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja