Slovenija je 5. najbolj varna država na svetu

Glede na Globalni mirovni index (angl. Global Peace Index) je Slovenija leta 2021 5. najbolj varna država na svetu. S 1315 točkami se je uvrstila tik pred Avstrijo in neposredno za Portugalsko.

Pri ocenjevanju miroljubnosti GPI preiskuje, v kolikšni meri so države vpletene v domače in mednarodne konflikte in skuša hkrati oceniti stopnjo morebitnih nesoglasij znotraj države. Deset kazalnikov na splošno ocenjuje, kar bi lahko opisali kot varnost in stopnja zaščite v družbi.

Ocenjevalci predpostavljajo, da so nizka stopnja kriminala, minimalna pojavnost terorističnih dejanj in nasilnih demonstracij, harmonični odnosi s sosednjimi državami, stabilno politično prizorišče in majhen delež notranje razseljenega prebivalstva ali beguncev vsi močni kazalniki, ki kažejo na to, da je država mirna in varna.

Pri ocenjevanju varnosti posamezne države uporabljajo od leta 2017 kar 23 indikatorjev, med drugim odnosi s sosednjimi državami, politični terorizem, stopnja nasilnega kriminala in dostopnost do lahkega strelnega orožja.

Od leta 2014, ko je bila Slovenija na 14. mestu, je država napredovala. 5. mesto najvarnejše države na svetu pa je najboljša uvrstitev Slovenije glede na GPI doslej.

Foto: Pixabay

avatar

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja